Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Συζήτηση της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDG’s) και της νομοθετικής πρωτοβουλίας “Fit for 55”.

Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (SDG’s) και η πορεία υλοποίησής τους, η νομοθετική πρωτοβουλία “Fit for 55” για μείωση κατά πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) των ρύπων μέχρι το 2030 και η ανάγκη προγραμματισμού της επερχόμενης πράσινης μετάβασης χωρίς οικονομικές επιπτώσεις.

Την Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022, η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων συζήτησε το ως άνω θέμα στο Κεφάλαιο Δ της ημερήσιας διάταξής της. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις αναγκαίες δράσεις για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στην Κύπρο και στην ανάγκη αποσύνδεσης της κυπριακής οικονομίας από τις συμβατικές πηγές ενέργειας μέσω της προώθησης της ευρύτερης διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα, δράση που προϋποθέτει τόσο την ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις ΑΠΕ, όσο και την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησής τους. Περαιτέρω, συζητήθηκε η ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών μεταφορικών μέσων στην Κύπρο, μέτρο που θα συμβάλει στη μείωση της χρήσης ιδιωτικών οχημάτων στην οποία αποδίδεται μεγάλο μέρος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται στην Κύπρο, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε ότι ο εξηλεκτρισμός του τομέα των μεταφορών θα συμβάλει στην περαιτέρω μείωση των εν λόγω εκπομπών. Συζητήθηκαν επίσης, οι προγραμματιζόμενες στο επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλαγές στη μέθοδο φορολόγησης των καυσίμων σύμφωνα με τις εκπομπές ρύπων τους, που αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των τιμών των καυσίμων για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Αναφορά, έγινε επίσης στην ανάγκη διασφάλισης της δίκαιης μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών μέσω της στήριξης των πιο ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας, όπως επίσης και στην ανάγκη καθιέρωσης των ενεργειακών κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς και την ανάγκη μεθοδικού σχεδιασμού και μετάβασης σε πράσινες πόλεις. Αναφορές έγιναν επίσης τόσο στις δυσμενείς επιπτώσεις που υπέστησαν τα κυπριακά δάση από τις πρόσφατες πυρκαγιές αλλά και στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία που επηρεάζουν δυσμενώς τη δυνατότητα της Κύπρου να πετύχει το στόχο της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία.  όπως επίσης και στην ανάγκη μεθοδικού σχεδιασμού και μετάβασης σε πράσινες πόλεις. Τέλος, επισημάνθηκε ότι η κρίση στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη αποσύνδεσης της ενεργειακής επάρκειας της ΕΕ από τα συμβατικά καύσιμα όπως επίσης και την ανάγκη επιτάχυνσης της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας.