Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού για το νομοσχέδιο «Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2017»

Παρόντες:

  • Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος    
  • Μάριος Μαυρίδης    
  • Ονούφριος Κουλλά    
  • Άριστος Δαμιανού    
  • Αντρέας Καυκαλιάς
  • Άγγελος Βότσης
  • Γιώργος Περδίκης
  • Άννα Θεολόγου

 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε τέσσερις συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μεταξύ 26 Μαρτίου και 22 Οκτωβρίου 2018. Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων αυτών ενώπιον της επιτροπής παρευρέθηκαν η Έφορος Ασφαλίσεων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών, του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) και του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η τροποποίηση του περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του άρθρου 22 του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2365 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2015 περί της διαφάνειας των συναλλαγών χρηματοδότησης τίτλων και επαναχρησιμοποίησης και περί τροποποιήσεως του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 648/2012.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία, το άρθρο 22 του υπό αναφορά κανονισμού παρέχει τη δυνατότητα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές να επιβάλλουν κυρώσεις και άλλα διοικητικά μέτρα που προβλέπονται στον κανονισμό προς τους χρηματοοικονομικούς αντισυμβαλλόμενους που υπόκεινται στην εποπτεία τους, περιλαμβανομένων των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών επιχειρήσεων, στις περιπτώσεις παράβασης διατάξεων του εν λόγω κανονισμού.

Συναφώς, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις:

1. παρέχεται η εξουσία στον Έφορο Ασφαλίσεων να επιβάλλει κυρώσεις και διοικητικά μέτρα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/2365 ή οποιασδήποτε άλλης πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή της οποίας ο Έφορος Ασφαλίσεων ορίζεται ως αρμόδια αρχή και

2. ο Έφορος Ασφαλίσεων, με γνωστοποίηση του Υπουργού Οικονομικών, ορίζεται και εξουσιοδοτείται να ενεργεί ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή οποιασδήποτε πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένου Οδηγίας, κανονισμού ή απόφασης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος, η Έφορος Ασφαλίσεων εισηγήθηκε μικρής έκτασης τροποποιήσεις επί συγκεκριμένων προνοιών του νομοσχεδίου για σκοπούς διασαφήνισής τους. Ειδικότερα, σύμφωνα και με σχετική επιστολή της εν λόγω αξιωματούχου, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2018, προτείνεται η τροποποίηση των προνοιών του νομοσχεδίου που προβλέπουν για την έκδοση γνωστοποίησης από τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να διασαφηνιστεί ότι η αρμοδιότητα του Εφόρου Ασφαλίσεων να ενεργεί ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή οποιασδήποτε πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίζεται μόνο σε σχέση με τις οντότητες που εποπτεύονται από τον Έφορο Ασφαλίσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Έφορος Ασφαλίσεων δεν εξουσιοδοτείται να ενεργεί ως αρμόδια αρχή γενικά για την εφαρμογή οποιασδήποτε πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μόνο για πράξεις που αφορούν τον ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό τομέα και ως εκ τούτου με την πιο πάνω εισήγηση για τροποποίηση του νομοσχεδίου αποφεύγεται το ενδεχόμενο ορισμού του Εφόρου Ασφαλίσεων ως αρμόδιας αρχής για θέματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο της εποπτείας του.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

1. Ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο, όπως αυτό διαμορφώθηκε σύμφωνα με την εισήγηση της Εφόρου Ασφαλίσεων.

2. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, το μέλος της βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, το μέλος της βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και το μέλος της ανεξάρτητη βουλευτής κ. Άννα Θεολόγου επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

Υπό το φως των πιο πάνω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού με την παρούσα έκθεσή της υποβάλλει το νομοσχέδιο, όπως αυτό έχει τελικά διαμορφωθεί σύμφωνα με τα πιο πάνω, στην ολομέλεια του σώματος για τη λήψη τελικής απόφασης.

  

 

5 Δεκεμβρίου 2018