Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών για το νομοσχέδιο «Ο περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2019»

Παρόντες:     

  • Ελένη Μαύρου, πρόεδρος                          
  • Γιώργος Τ. Γεωργίου                                    
  • Ευανθία Σάββα                                              
  • Νίκος Νουρής                                               
  • Γιώργος Κάρουλλας
  • Πανίκος Λεωνίδου
  • Παύλος Μυλωνάς

 

          Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο σε συνεδρία της, που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 2019.  Στη συνεδρίαση αυτή κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του ίδιου υπουργείου και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.  

          Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η τροποποίηση του περί Αλλοδαπών και Μεταναστεύσεως Νόμου για την ορθότερη εναρμόνισή του με την Οδηγία 2011/98/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 2011 σχετικά με ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση στους υπηκόους τρίτων χωρών ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας στην επικράτεια κράτους μέλους και σχετικά με κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος μέλος.

          Ειδικότερα, με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης της υπό τροποποίηση βασικής νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι που προέρχονται από τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα αγοράς ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές για σκοπούς στέγασης. 

          Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή από τους κυβερνητικούς αρμοδίους, η υπό τροποποίηση βασική νομοθεσία προβλέπει δέσμη δικαιωμάτων για τους εργαζομένους που προέρχονται από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας περιοχές, έτσι ώστε αυτοί να απολαύουν ίσης μεταχείρισης με τους πολίτες της Δημοκρατίας όσον αφορά ορισμένα δικαιώματα τα οποία επιφυλάσσει το κυπριακό δίκαιο στους ημεδαπούς. 

          Όπως επισημαίνεται στα εν λόγω στοιχεία, η προτεινόμενη κατάργηση της πιο πάνω αναφερόμενης διάταξης κρίθηκε αναγκαία, έπειτα από παρατηρήσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας «EU PILOT» για ελλιπή συμβατότητα της εθνικής νομοθεσίας με το άρθρο 12 της υπό αναφορά ευρωπαϊκής Οδηγίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων τον περιορισμό της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες όσον αφορά την πρόσβασή τους στις διαδικασίες στέγασης.  Συγκεκριμένα, με βάση σχετική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υπό κατάργηση διάταξη της βασικής νομοθεσίας, η οποία αποκλείει γενικά την αγορά ακίνητης ιδιοκτησίας από τα εν λόγω πρόσωπα, κρίνεται ιδιαίτερα ευρεία και δε συνάδει με το πνεύμα και τη φιλοσοφία της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τη χορήγηση ενιαίας άδειας διαμονής.

          Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου από την επιτροπή την τελευταία απασχόλησε μεταξύ άλλων κατά πόσο κρίνεται σκόπιμο να εισαχθούν στην υπό τροποποίηση βασική νομοθεσία ρυθμίσεις, ώστε η Δημοκρατία να έχει τη διακριτική ευχέρεια ρύθμισης ή/και περιορισμού της πρόσβασης των εργαζομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες στο δικαίωμα αγοράς ακίνητης ιδιοκτησίας για σκοπούς στέγασης ή στην επιβολή όρων ή περιορισμών αυτού.

          Ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, τοποθετούμενος στο υπό αναφορά ζήτημα, δήλωσε στην επιτροπή ότι η πιο πάνω αναφερόμενη πρόνοια της Οδηγίας 2011/98/ΕΕ έχει δυνητικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου εναπόκειτο στη Δημοκρατία τυχόν υιοθέτησή της στην εσωτερική έννομη τάξη.  Επ’ αυτού ο ίδιος εκπρόσωπος επισήμανε ότι η υιοθέτησή της στην εθνική νομοθεσία με λεκτική διατύπωση διαφορετική από αυτή που περιλαμβάνεται στο κείμενο της εν λόγω Οδηγίας ενέχει κινδύνους όσον αφορά την ορθή εναρμόνιση με το ενωσιακό δίκαιο, δεδομένου ότι ενδέχεται να προκληθεί σοβαρή εκτροπή από τα όρια της διακριτικής ευχέρειας της Δημοκρατίας για την επιβολή περιορισμών στην ίση μεταχείριση των εργαζομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες. 

          Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, υιοθετεί τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου και ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την ψήφισή του σε νόμο.

 

2 Ιουλίου 2019