Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού (Κυρωτικός) Νόμος του 2018»

Παρόντες:

  • Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος    
  • Νίκος Τορναρίτης    
  • Ελένη Σταύρου    
  • Γιώργος Λουκαΐδης
  • Γιώργος Κ. Γεωργίου
  • Άγγελος Βότσης


Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέτασε το υπό αναφορά νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Μαρτίου και 17 Απριλίου 2018. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης στη Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού. Η συμφωνία υπογράφτηκε στις Βρυξέλλες στις 11 Νοεμβρίου 2016 από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον αντιπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους αντιπροσώπους της Δημοκρατίας της Κολομβίας και της Δημοκρατίας του Περού, καθώς και τον αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας του Ισημερινού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη ενώπιον της επιτροπής ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δήλωσε ότι στις 26 Ιουνίου 2012 η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε συμφωνία εμπορίου με την Κολομβία και το Περού. Ο ίδιος δήλωσε ότι στις 13 Ιουνίου 2014 η Συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και της Κολομβίας και του Περού, αφετέρου, κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, ύστερα από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 82.570, ημερομηνίας 18 Μαΐου 2017.

Επιπροσθέτως των πιο πάνω, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Κύπρος ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και σύμφωνα με το επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η προσχώρηση του Ισημερινού στην υφιστάμενη συμφωνία με την Κολομβία και το Περού περιλαμβάνει τον Ισημερινό στο καθεστώς των κοινών κανόνων και θεσμικών οργάνων που δημιουργήθηκαν από τη συμφωνία και ενισχύει το νομικό πλαίσιο για τις εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χώρα αυτή, διευκολύνοντας τις αμοιβαίες εμπορικές συναλλαγές και τις επενδύσεις.

Επίσης, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι μέσω του πρωτοκόλλου προσχώρησης επιτυγχάνονται:

1. η εξάλειψη των υψηλών δασμών,

2. η άρση τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο,

3. η απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών,

4. η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

5. το άνοιγμα των αγορών δημόσιων προμηθειών,

6. η συμπερίληψη δεσμεύσεων για την επιβολή εργασιακών και περιβαλλοντικών προτύπων και

7. η θέσπιση αποτελεσματικών και άμεσων διαδικασιών διευθέτησης διαφορών.

Τέλος, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι το υπό αναφορά πρωτόκολλο περιέχει επίσης κεφάλαιο για το εμπόριο και την αειφόρο ανάπτυξη, το οποίο συνδέει τη συμφωνία με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εργασίας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως συμφωνεί με τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του νομοσχεδίου.

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον της ολομέλειας προς ψήφιση.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

1. Ο πρόεδρος της επιτροπής και πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού εισηγούνται στη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο.

2. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις τάσσονται εναντίον της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

3. Το μέλος της επιτροπής βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

2 Μαΐου 2018