Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο «Ο περί της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και του Καναδά, αφετέρου, (Κυρωτικός) Νόμος του 2017»

Παρόντες:

  • Γιώργος Λιλλήκας, πρόεδρος    
  • Νίκος Τορναρίτης    
  • Ελένη Σταύρου    
  • Γιώργος Λουκαΐδης
  • Γιώργος Κ. Γεωργίου
  • Άγγελος Βότσης


Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέτασε το υπό αναφορά νομοσχέδιο σε δύο συνεδρίες της, που πραγματοποιήθηκαν στις 20 Μαρτίου και στις 17 Απριλίου 2018. Στην πρώτη συνεδρία της επιτροπής κλήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών. Η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, παρ’ όλο που κλήθηκε, δεν εκπροσωπήθηκε στην πιο πάνω συνεδρία της επιτροπής.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης (SPA-Strategic Partnership Agreement) Μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της, αφενός, και του Καναδά, αφετέρου, που υπογράφτηκε στις Βρυξέλλες, στις 30 Οκτωβρίου 2016, από τους αντιπροσώπους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον αντιπρόσωπο του Καναδά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη ενώπιον της επιτροπής ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι σκοπός της συμφωνίας, την οποία η Κύπρος ενέκρινε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με αρ. 81.506, ημερομηνίας 26 Οκτωβρίου 2016, είναι η περαιτέρω ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της και του Καναδά, καθώς και η ενίσχυση της διεθνούς τους συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και του διαλόγου με στόχο την προώθηση των κοινών συμφερόντων και αξιών τους. Επιπροσθέτως των πιο πάνω, ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η συμφωνία περιέχει ρήτρα προσωρινής εφαρμογής. Συγκεκριμένα, το άρθρο 30 της συμφωνίας προνοεί για την προσωρινή μερική εφαρμογή της συμφωνίας μέχρι την επικύρωσή της από τα συμβαλλόμενα μέρη, η οποία θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο. Η συμφωνία, όπως δήλωσε πρόσθετα ο ίδιος εκπρόσωπος, έχει τεθεί σε προσωρινή εφαρμογή την 1η Απριλίου 2017 μετά από ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, η υπό αναφορά συμφωνία περιλαμβάνει θεματικές ενότητες όπως:

1. ανθρώπινα δικαιώματα, θεμελιώδεις ελευθερίες, δημοκρατία και κράτος δικαίου,

2. διεθνής ειρήνη, ασφάλεια και αποτελεσματική πολυμερής προσέγγιση,

3. οικονομική και αειφόρος ανάπτυξη,

4. δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια,

5. πολιτικός διάλογος και μηχανισμοί διαβούλευσης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αφού έλαβε υπόψη όλα όσα τέθηκαν ενώπιόν της, διαμόρφωσε τις ακόλουθες θέσεις:

1. Ο πρόεδρος της επιτροπής βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών και τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού εισηγούνται στη Βουλή την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο.

2. Τα μέλη της επιτροπής βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις τάσσονται εναντίον της ψήφισης του νομοσχεδίου σε νόμο.

3. Το μέλος της επιτροπής βουλευτής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των προτεινόμενων ρυθμίσεων κατά τη συζήτηση του θέματος στην ολομέλεια του σώματος.

2 Μαΐου 2018