Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στη Β’ Τακτική Σύνοδο της Η’ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής - 14/11/18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στη Β’ Τακτική Σύνοδο της Η’ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής - 14/11/18

Αγαπητοί παιδοβουλευτές,
Αγαπητή Επίτροπε Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
Αγαπητά μέλη της Βουλής,

Αγαπητοί εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού,
Με μεγάλη χαρά σάς καλωσορίζω και φέτος στη Β’ Τακτική Σύνοδο της Η’ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής.  
Όπως είναι γνωστό, ο θεσμός της Κυπριακής Παιδοβουλής θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια και μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία παρέχει την ευκαιρία στα παιδιά να εκφράσουν ελεύθερα τις σκέψεις και απόψεις τους και να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους.  

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίας της Παιδοβουλής, δίδεται η ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να συζητήσουν και να προβληματιστούν για θέματα που τα απασχολούν, αλλά και να δώσουν τα ίδια τα δικά τους μηνύματα προς τη Βουλή, την πολιτεία και κατ’ επέκταση την κοινωνία.

Όπως γνωρίζετε, η συνεδρία της Κυπριακής Παιδοβουλής πραγματοποιείται εδώ, στο κτίριο της ολομέλειας της Βουλής, κάθε χρόνο, το μήνα Νοέμβριο, στο πλαίσιο της επετείου της υπογραφής της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων πάντοτε στηρίζει ένθερμα το θεσμό της Κυπριακής Παιδοβουλής και τα μέτρα που συμβάλλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωσή του, έχοντας την πεποίθηση, αλλά και την προσδοκία ταυτόχρονα ότι οι νέοι μας σήμερα, με την οξυδέρκεια και το ζήλο που επιδεικνύουν, μπορούν και θέλουν να διαμορφώσουν μια καλύτερη κοινωνία.

Οι σκέψεις, οι απόψεις, οι προβληματισμοί και τα αιτήματα των νέων συμβάλλουν στη βελτίωση της κοινωνίας που ζούμε.  Η συμμετοχή τους στα κοινά και στο πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι είναι μεγάλης σημασίας, προάγει την κριτική σκέψη και οδηγεί στην ωρίμασή τους.  Οι νέοι σήμερα αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον, για μία καλύτερη κοινωνία με αξίες, όπου όλοι οι θεσμοί θα λειτουργούν σωστά μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.  Είναι σε θέση να έχουν ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά και η επικοινωνία τους με όλους τους φορείς, κρατικούς και μη, είναι ιδιαίτερα σημαντική και πολύτιμη.  

Πρωταρχικός στόχος της συντεταγμένης πολιτείας πρέπει να είναι η στήριξη των νέων και η διασφάλιση των δικαιωμάτων τους με τη λήψη όλων των μέτρων τα οποία προάγουν την ευημερία και την πρόοδό τους. 

Είμαι σίγουρος ότι σήμερα θα ακουστούν ενδιαφέρουσες προτάσεις και εισηγήσεις και θα γίνει μια γόνιμη ανταλλαγή ιδεών και απόψεων.  

Το κεντρικό θέμα της σημερινής συνόδου φέρει τον τίτλο «Τρόποι επικοινωνίας και ανατροφοδότησης μεταξύ Κυπριακής Παιδοβουλής και Βουλής των Αντιπροσώπων».  Η κάθε επαρχιακή κοινοβουλευτική ομάδα θα καταθέσει τις απόψεις της πάνω στις διάφορες πτυχές του θέματος.  Αδιαμφισβήτητα, μέσα από το διάλογο που αναπτύσσεται, δημιουργείται η βάση για τη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας και δίδονται τα αναγκαία μηνύματα προς όλους τους αρμόδιους φορείς εξουσίας που εφαρμόζουν και διασφαλίζουν τα δικαιώματα των παιδιών.  

Τα παιδιά, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έχουν κάθε δικαίωμα συμμετοχής στις αποφάσεις που τα αφορούν.

Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Αντιπροσώπων πάντα στηρίζει τους νέους και μεριμνά για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.  Στις συνεδριάσεις που διεξάγονται από τις κοινοβουλευτικές επιτροπές εξετάζονται αρκετά θέματα που αφορούν την προστασία και στήριξη της οικογένειας και του παιδιού, την ενίσχυση της υγείας, της εκπαίδευσης, του σχολείου, τη στήριξη των μαθητών, των οργανώσεων νεολαίας κ.λπ.

Επίσης, η Βουλή ως νομοθετικό σώμα, συμβάλλει ιδιαίτερα στη βελτίωση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευσης, ζητήματα τα οποία πάντοτε βρίσκονται στις προτεραιότητές της.

Η Βουλή, με κάθε μέσο που διαθέτει, διαδραματίζει θετικό ρόλο όσον αφορά την ικανοποίηση των αναγκών των νέων και την επίλυση των προβλημάτων τους. Γι’ αυτό και πρόσφατα αποφασίστηκε η καθιέρωση μιας μόνιμης και σταθερής επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων με εκπροσώπους της Κυπριακής Παιδοβουλής.

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων που διεξάγονται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, κυρίως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, καλούνται πάντοτε εκπρόσωποι της Κυπριακής Παιδοβουλής, για να καταθέσουν τις θέσεις και απόψεις τους για θέματα που τους αφορούν.

Η συμμετοχή των νέων στα κοινά και στο πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι πάντοτε ενθαρρύνεται και γι’ αυτό η Βουλή παρέχει το χώρο, τις υποδομές της και κάθε στήριξη κάθε χρόνο, για να γίνονται εδώ οι συζητήσεις της Κυπριακής Παιδοβουλής, ώστε να διασφαλίζεται η συμμετοχικότητα και να αναπτύσσεται πλούσια κριτική σκέψη, που στηρίζει τον πολιτισμό και τη δημοκρατία. 

Όλες οι επαρχιακές κοινοβουλευτικές ομάδες, μέσα από τη σοβαρότητα και τη συλλογικότητα που τις χαρακτηρίζει, ανταλλάσσουν απόψεις και προβληματισμούς. Είστε νέοι σε πορεία αναζήτησης, με οράματα και αξίες. Είστε εσείς η μεγαλύτερη επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά όλους και όλες που εργάστηκαν και δούλεψαν συλλογικά για την πραγματοποίηση της φετινής Συνόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής, γιατί μέσα από τη συμμετοχή του καθενός νέου στα κοινά εμπλουτίζεται η δημοκρατία και προάγεται κατ’ επέκταση ο πολιτισμός μας.

Προτού προχωρήσουμε, θέλω να καλωσορίσω την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, τους συναδέλφους βουλευτές, που με την παρουσία τους υπογραμμίζουν τη σημασία που η Βουλή των Αντιπροσώπων προσδίδει στο θεσμό, την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ), καθώς και όλους τους αρμοδίους που ασχολούνται με θέματα του παιδιού και είναι σήμερα μαζί  μας.  

Επιτρέψτε μου επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό της Βουλής που συμβάλλει στην όλη προσπάθεια και τα ίδια τα παιδιά που εργάστηκαν, για να φέρουν σε πέρας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.       

Σας διαβεβαιώνω για ακόμη μια φορά ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι πάντα δίπλα σας, πρόθυμη να σας ακούσει και να συνδράμει στην όλη προσπάθεια που καταβάλλεται και να σας παράσχει το βήμα, ώστε η φωνή σας να ακουστεί και να προωθηθούν τα μηνύματα και οι θέσεις σας στην κυπριακή πολιτεία και κοινωνία.  

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας, κάθε καλό και υγεία σε όλους και ένα μέλλον όπως το επιθυμείτε και όπως αξίζει σε σας και στην πατρίδα μας.

 

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018 – 10.30 π.μ.
Αίθουσα ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων
---------------------------