Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός Προέδρου Βουλής στην τελετή εγκαθίδρυσης της 9ης Βουλευτικής Περιόδου της Παιδοβουλής - 12/3/2019

Χαιρετισμός Προέδρου Βουλής στην τελετή  εγκαθίδρυσης της 9ης Βουλευτικής Περιόδου της Παιδοβουλής - 12/3/2019

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή λήξης της θητείας της 8ης Βουλευτικής Περιόδου και εγκαθίδρυσης της 9ης Βουλευτικής Περιόδου - Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 - 10.00 π.μ. - Αίθουσα Ολομέλειας
 
Αγαπητοί εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού,
Αγαπητοί παιδοβουλευτές,

Με ιδιαίτερη χαρά σάς καλωσορίζω στην Ειδική Σύνοδο της Κυπριακής Παιδοβουλής,  στο πλαίσιο της οποίας αποχαιρετούμε τους παιδοβουλευτές που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη δίχρονη θητεία τους και παράλληλα καλωσορίζουμε τους νέους παιδοβουλευτές.

Θα ήθελα να σημειώσω με μεγάλη ικανοποίηση ότι όλοι εσείς οι απερχόμενοι παιδοβουλευτές εκπροσωπήσατε επάξια το μαθητικό κόσμο μέσα από την εμπλοκή σας στις διεργασίες της Κυπριακής Παιδοβουλής.  Κατά τη διάρκεια της δίχρονης θητείας σας είχατε την ευκαιρία να ωριμάσετε περισσότερο με τη συμμετοχή σας στα κοινά και  ιδιαίτερα να γίνετε κοινωνοί των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.  

Προσπαθήσατε, όπως είναι και το πάγιο αίτημά σας, να έχετε ρόλο και λόγο στις εξελίξεις που συντελούνται στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι και κυρίως στα θέματα που σας αφορούν άμεσα, με στόχο την ανατροφοδότηση μεταξύ Κυπριακής Παιδοβουλής και Βουλής.    

Σας συγχαίρω για τους προβληματισμούς σας, το ζωηρό ενδιαφέρον σας και την εμπλοκή σας στις διεργασίες της 8ης κατά συνέχεια Κυπριακής Παιδοβουλής, καταθέτοντας και υπερασπιζόμενοι με ήθος και σθένος τις θέσεις και απόψεις σας σε πολλά σημαντικά θέματα που σας απασχολούν.  

Στο πλαίσιο της τελευταίας συνόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής, τον περασμένο Νοέμβριο, με κεντρικό θέμα «Τρόποι επικοινωνίας και ανατροφοδότησης μεταξύ Κυπριακής Παιδοβουλής και Βουλής των Αντιπροσώπων», η Βουλή αφουγκράστηκε αυτό το πάγιο αίτημά σας και καθιέρωσε μία μόνιμη και σταθερή γραμμή επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων με τον ορισμό από τον Πρόεδρο της Βουλής συνδέσμου επικοινωνίας.   Επίσης, κρίθηκε σκόπιμο να εγγραφεί θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συζήτησης του οποίου, δύο φορές το χρόνο, θα εξετάζονται τα συμπεράσματα των συνόδων της ολομέλειας της Κυπριακής Παιδοβουλής, καθώς και ο βαθμός υλοποίησής τους από πλευράς όλων των αρμοδίων.  Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται η ευκαιρία να γινόμαστε και εμείς κοινωνοί των προβλημάτων και των ανησυχιών σας, ώστε στο μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή τους. 

Επισημαίνεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, στις 6 Φεβρουαρίου 2019, εξέτασε στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας το αναφερόμενο πιο πάνω θέμα.  

Επιπλέον, πρέπει να επισημανθεί το θετικό βήμα που έχει επιτευχθεί από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, με τη θεσμοθέτηση κάθε Νοέμβριο της «Ημέρας Δημόσιας Διαβούλευσης με τα Παιδιά».  Ειδικότερα, με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον περασμένο Νοέμβριο, καθορίστηκε μία δομημένη δημόσια διαβούλευση μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της Κυπριακής Παιδοβουλής, διαδικασία που θα συντονίζει το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.  

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή σταδιοδρομία στη ζωή σας, κάθε καλό και πάντα με υγεία.  Η λήξη της θητείας σας για μας εδώ στη Βουλή δε σημαίνει το τέλος, αλλά αντίθετα θα αναμένουμε τις απόψεις και τις εισηγήσεις σας, για να υπάρχει στενότερη, αμφίδρομη και δημιουργική συνεργασία.

Απευθυνόμενος τώρα προς εσάς, τους νέους παιδοβουλευτές, που λαμβάνετε σήμερα το χρίσμα του παιδοβουλευτή, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και πάλι και να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα που έχετε αναλάβει και στο σημαντικό ρόλο που έχετε να διαδραματίσετε ως νέοι παιδοβουλευτές. Σίγουρα, ο θεσμός αυτός θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε κριτική σκέψη και να αποκτήσετε έναν ουσιαστικό ρόλο μέσα στην κοινωνία.  

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω ξανά τη σπουδαιότητα της καθιέρωσης του θεσμού της Κυπριακής Παιδοβουλής, ο οποίος λειτούργησε και λειτουργεί με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια και παρέχει την ευκαιρία στα παιδιά να καταθέτουν τις απόψεις τους και να προβληματίζονται στα διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν.  Κατανοώ την κραυγή αγωνίας σας, μέσα από τις συνόδους σας εδώ στη Βουλή, για το γεγονός ότι δεν ακούγεστε και δε λαμβάνεστε υπόψη στο βαθμό που θα θέλατε και σας διαβεβαιώνω ότι είμαστε εδώ, για να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας.

Παράλληλα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από τον επόμενο χρόνο η Βουλή προγραμματίζει την υλοποίηση του θεσμού της «Παράλληλης Βουλής», στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να ενταχθεί και η Κυπριακή Παιδοβουλή, αφού στόχος και επιδίωξη της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι να έρθει πιο κοντά και να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς της κοινωνίας των πολιτών.  Περαιτέρω η Βουλή προωθεί τη δημιουργία του  “Σπιτιού του Πολίτη”, ενός χώρου τον οποίο θα θέλαμε να αξιοποιήσετε κατάλληλα εσείς οι νέοι του τόπου μας. Προς την κατεύθυνση αυτή θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις σας για την καλύτερη αξιοποίηση του χώρου.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα καθήκοντα που έχετε αναλάβει!

Στο σημείο αυτό κηρύσσω τη λήξη των εργασιών της Ειδικής Συνόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής, διαβεβαιώνοντάς σας για την πρόθεση συνεργασίας Βουλής-Κυπριακής Παιδοβουλής.