Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός του Προεδρεύοντος της Βουλής κ. Σοφοκλή Φυττή στην Κυπριακή Παιδοβουλή - 10/12/2013

Χαιρετισμός του Προεδρεύοντος της Βουλής κ. Σοφοκλή Φυττή στην Κυπριακή Παιδοβουλή - 10/12/2013
Χαιρετισμός του Προεδρεύοντος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σοφοκλή Φυττή
στην Α’ Σύνοδο της Στ’ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 – 10.00 π.μ.
 
 
 
Αγαπητέ κ. Υπουργέ της Παιδείας,
Αγαπητή κα Επίτροπε Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού,
Αγαπητά μέλη της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας,
Αγαπητοί εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού,
Αγαπητοί παιδοβουλευτές,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
 
Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζω στη φετινή πανηγυρική συνεδρία της Α΄ Συνόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής.
 
Όπως είναι γνωστό, ο θεσμός της Κυπριακής Παιδοβουλής, παρέχει την ευκαιρία στα παιδιά να ακουστούν και να ανταλλάξουν απόψεις, πάνω σε πολλά σημαντικά θέματα που απασχολούν σήμερα τους νέους μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να επισημανθεί, όπως γίνεται κάθε φορά, η μεγάλη σημασία που έχουν οι σκέψεις και απόψεις των παιδιών, τις οποίες πρέπει πάντοτε όλοι μας να αφουγκραζόμαστε με μεγάλη προσοχή. Οι προβληματισμοί των νέων μας συμβάλλουν στην εξαγωγή σημαντικών μηνυμάτων, τα οποία πρέπει να διοχετεύονται προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων, σ’ όλες τους τις μορφές, για τη λήψη των μέτρων που προάγουν την ευημερία και την πρόοδο των νέων και τους δημιουργούν προοπτική για το μέλλον.
 
Το κεντρικό θέμα της σημερινής συνόδου φέρει τον τίτλο: «Επενδύστε στα Παιδιά - Πρόληψη, Εκπαίδευση, Κοινωνικές Παροχές». Το θέμα αυτό τονίζει κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, την ανάγκη επένδυσης στα παιδιά, τα οποία είναι ο πλούτος αυτής της χώρας, οι αυριανοί πολίτες της. Η πολιτεία οφείλει να τα στηρίζει με κάθε μέσο, να παράσχει εκπαίδευση και όπου χρειάζεται να χορηγεί κοινωνικές παροχές. Ειδικότερα μέσα από τη σωστή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση, οι νέοι μας μπορούν να πάρουν τα εφόδια που χρειάζονται για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ζωής και τις δυσκολίες του μέλλοντος. Γι’ αυτό επιβάλλεται να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Οφείλουμε να προνοούμε και να κτίζουμε προσεκτικά και με σύνεση το μέλλον μας. Διότι το μέλλον της πατρίδας μας στηρίζεται σ’ αυτά τα νέα βλαστάρια. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να εκκολαφθούν σωστές και ολοκληρωμένες προσωπικότητες και αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη σωστή μόρφωση, που πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική.
 
Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει πρόσφατα υιοθετήσει σύσταση για αντιμετώπιση της παιδικής φτώχιας. Η σύσταση αυτή αποτελεί δέσμευση της Ε.Ε. για λήψη μέτρων βελτίωσης της παιδικής ευημερίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.  Επίσης η Unicef σε πρόσφατη ανακοίνωσή της έχει δηλώσει ότι «η επένδυση στα παιδιά είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης», γι’ αυτό και θα πρέπει να προωθηθούν μέτρα που να συμβάλλουν στη μείωση της παιδικής φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
 
Η εφαρμογή της εν λόγω σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαρτάται κυρίως από τις πολιτικές επιλογές των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών, οφείλουν να αναπτύξουν ολοκληρωμένες στρατηγικές, οι οποίες να αφορούν την πρόσβαση σε επαρκείς πόρους, την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές και ποιοτικές υπηρεσίες και να διασφαλίζουν το δικαίωμα των παιδιών να έχουν λόγο στις αποφάσεις που τους επηρεάζουν.
 
Δυστυχώς, οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τα πολλαπλά προβλήματα που προκύπτουν, έχουν επηρεάσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο πολλών οικογενειών με αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία των παιδιών. Τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα αυτής της κατάστασης η οποία επιβάλλει άμεση υιοθέτηση στρατηγικών ανάπτυξης και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Για τους πιο πάνω λόγους, η πολιτεία στο σύνολό της θα πρέπει να δει με ευαισθησία όλες αυτές τις οικογένειες και να στηρίξει όλους όσους έχουν ανάγκη. Η καταβολή των κοινωνικών παροχών, είναι επιβεβλημένη ως ένα μέτρο στήριξης και ανακούφισης των οικογενειών που δυσπραγούν, ώστε τα παιδιά να μην υποφέρουν και να μην βιώνουν τις θλιβερές συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
 
Οφείλω να επισημάνω ότι μέσα από τις εκθέσεις τους τα παιδιά, έχουν σκιαγραφήσει ολοκληρωμένα τις απόψεις τους πάνω στο θέμα της οικονομικής κρίσης. Οι εκθέσεις που έχουν ετοιμαστεί και από τις πέντε επαρχιακές κοινοβουλευτικές ομάδες είναι όλες πολύ αξιόλογες, γι’ αυτό θέλω να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη των επαρχιακών κοινοβουλευτικών ομάδων που εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο για το σκοπό αυτό, καθώς και την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού που συντονίζει την όλη προσπάθεια. Μέσα από τις θέσεις και απόψεις των παιδιών αναμένουμε ότι θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία θα ληφθούν υπόψη από όλους τους αρμόδιους φορείς. Επιπρόσθετα, αναμένουμε ότι η ζωντανή συζήτηση που θα επακολουθήσει, με τις προφορικές παρεμβάσεις των παιδιών, θα συμβάλει και αυτή στην επίτευξη των στόχων της σημερινής συνόδου.
 
Αγαπητοί μου παιδοβουλευτές, το βήμα είναι δικό σας και η Βουλή και όλοι οι αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με τα θέματα που σας αφορούν είναι εδώ και δηλώνουμε έτοιμοι να σας ακούσουμε και να συνδράμουμε στην επίλυση των προβλημάτων σας.
 
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Συνόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής. 
 
Καλώ τώρα στο βήμα την Πρόεδρο της Κυπριακής Παιδοβουλής για να απευθύνει το δικό της χαιρετισμό.