Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην Α΄ Τακτική Σύνοδο της Ζ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής - 24/11/2015

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην Α΄ Τακτική Σύνοδο της Ζ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής - 24/11/2015

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην Α΄ Τακτική Σύνοδο της Ζ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής - Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 - 10.00 π.μ.

Αγαπητή κα Επίτροπε Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού,
Αγαπητοί παιδοβουλευτές,
Αγαπητοί εκπρόσωποι της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού,
Αγαπητοί εκπρόσωποι των κρατικών υπηρεσιών,
Αγαπητά μέλη της Βουλής και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

 Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη φετινή συνεδρία της  Α΄ Τακτικής Συνόδου της Ζ’ Βουλευτικής Περιόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής.

      Όπως κάθε χρόνο το Νοέμβριο, έτσι και φέτος στα πλαίσια της επετείου της υπογραφής της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, πραγματοποιείται η συνεδρία της Κυπριακής Παιδοβουλής, εδώ στο κτίριο της ολομέλειας της Βουλής. Όλοι αδιαμφισβήτητα αναγνωρίζουμε τη μεγάλη σημασία που έχει για όλους ο θεσμός της Κυπριακής Παιδοβουλής, ο οποίος θεσμοθετήθηκε και λειτουργεί εδώ και δεκαπέντε χρόνια περίπου. 

      Όπως είναι γνωστό, ο θεσμός αυτός προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να καταθέσουν τις εισηγήσεις και θέσεις τους και μέσα από μία δημοκρατική διαδικασία ανταλλαγής σκέψεων και προβληματισμών να εξάγονται σημαντικά συμπεράσματα πάνω σε πολλά ζητήματα που απασχολούν τους νέους μας σήμερα.                             

    Σίγουρα τα παιδιά πρέπει να έχουν λόγο σε όλες τις αποφάσεις που τα αφορούν και τα επηρεάζουν. Οι απόψεις και οι προβληματισμοί σας πρέπει πάντοτε να ακούγονται και να λαμβάνονται υπόψη από την Πολιτεία και ειδικότερα από όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες της που εφαρμόζουν στην πράξη τα δικαιώματα των παιδιών, γι’ αυτό και το θέμα που θα συζητήσετε σήμερα είναι εξόχως σημαντικό.

 Οι νέοι του σήμερα είναι οι στυλοβάτες του αύριο, είναι αυτοί που θα θέσουν τα θεμέλια της μελλοντικής κοινωνίας.  Γι’ αυτό και πρωταρχικός στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι η στήριξη των νέων, η περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους και η λήψη μέτρων που προάγουν την ευημερία και την πρόοδο τους.

 Το κεντρικό θέμα της σημερινής συνόδου φέρει τον τίτλο «Επένδυση στο Παιδί: Οι Κρατικές Υπηρεσίες στην εφαρμογή των δικαιωμάτων των Παιδιών».  Το θέμα αυτό επισημαίνει το σημαντικό και τεράστιο ρόλο που έχουν να επιτελέσουν οι Κρατικές Υπηρεσίες όσον αφορά την προστασία  των δικαιωμάτων των παιδιών σ’ όλες τους τις εκφάνσεις. Ειδικότερα τα δικαιώματα στην υγεία, στην ευζωία, στην ευημερία, στην εκπαίδευση, στη διακίνηση και στην ψυχαγωγία θα συζητηθούν σε έκταση στην παρούσα σύνοδο.

 Οι δύσκολες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που βιώνει ακόμη η κοινωνία μας αλλά και ολόκληρη η υφήλιος, έχουν επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και το επίπεδο ζωής όλων και ιδιαίτερα των παιδιών. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν υποστεί όλες τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερα τις συνέπειες από την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας, που στόχο έχουν τη μείωση των δημοσίων δαπανών. 

 Δυστυχώς η υφιστάμενη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση είχε σοβαρό αντίκτυπο στα ίδια τα παιδιά και στις οικογένειές τους.  Σημειώνεται ότι ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ε.Ε., ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια, ζει σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Επίσης πολλά παιδιά που ζουν στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο και το ποσοστό αυτό, που δυστυχώς αυξάνεται, ανέρχεται περίπου στο 13%. Ως αποτέλεσμα της φτώχειας τα παιδιά γίνονται περισσότερο ευάλωτα στη βία και στην κακομεταχείριση και πλήττεται η φυσική και πνευματική τους ανάπτυξη. Δυστυχώς η οικογένεια σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα δύσκολες προσκλήσεις, όπως η φτώχεια, τα προβλήματα υγείας, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

 Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευαισθητοποιηθεί προς αυτή των κατεύθυνση και έχει βάλει ήδη στις προτεραιότητές της, για την προστασία και στήριξη των παιδιών. Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Φεβρουάριο του 2013, με στόχο την ανάπτυξη και την συνοχή των κοινωνικών επενδύσεων, ενέκρινε Σύσταση που αφορά κοινωνικές επενδύσεις, φιλικές προς τα παιδιά, με τίτλο «Επένδυση στα παιδιά: Σπάζοντας τον κύκλο της μειονεξίας». Η Σύσταση αυτή, η οποία προωθεί την σύσταση μιας πολιτικής φιλικής προς τα παιδιά, έχει ως στόχο να παρέχει στις χώρες της Ε.Ε. καθοδήγηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας. Επίσης, έχει ως στόχο την προώθηση της ευημερίας των παιδιών και τη θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου.

 Ειδικότερα, η εν λόγω Σύσταση κάνει έκκληση για εφαρμογή ολοκληρωμένων στρατηγικών και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για πλήρη χρήση των σχετικών μέσων που διαθέτει η Ε.Ε και ειδικότερα, των χρηματοδοτικών της μέσων για την υποστήριξη και εφαρμογή των προτεραιοτήτων της πολιτικής αυτής. Θα αναμένουμε την υλοποίηση στην πράξη της Σύστασης αυτής.

 Τα παιδιά είναι το μέλλον, είναι οι αυριανοί πολίτες της κοινωνίας μας και η πολιτεία οφείλει να επενδύσει σ’ αυτά, γι’ αυτό και πρέπει να περιορίσει στο ελάχιστο τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους.  Το κράτος στο σύνολό του, και ιδιαίτερα μέσω των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών του, οφείλει να στηρίξει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, παρέχοντάς τους όλα τα εφόδια που χρειάζονται για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τονίζεται ότι ιδιαίτερο ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι υπηρεσίες υγείας και οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας.  Θα πρέπει επίσης να ενισχυθεί ο ευαίσθητος χώρος της εκπαίδευσης, ώστε τα  προγράμματα εκπαίδευσης, τεχνικής κατάρτισης και επιμόρφωσης να είναι τέτοια που να συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των σχολικών διαρροών. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστούν διευκολύνσεις και όσον αφορά τη δυνατότητα διακίνησης των παιδιών με τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, ιδιαίτερα των φτωχών και άπορων μαθητών και όσων έχουν κινησιακές δυσκολίες. 

  Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που προσφωνώ και σήμερα τη Σύνοδό σας.  Επιπρόσθετα θα ήθελα να επισημάνω ότι οι εκθέσεις, που ετοίμασαν και οι πέντε Επαρχιακές Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι πολύ πλούσιες, σημαντικές και αξιόλογες και καλύπτουν ολοκληρωμένα όλες τις πτυχές του κεντρικού θέματος. Γι’ αυτό και θέλω να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια προς όλα τα μέλη των Επαρχιακών Κοινοβουλευτικών Ομάδων, καθώς και προς την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού που συντονίζει και στηρίζει την όλη προσπάθεια.  Στα πλαίσια της συνόδου αυτής πιστεύω ότι μέσα από την ανταλλαγή των απόψεων των παιδιών και τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη συνέχεια, θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα, τα οποία όπως επισημάνθηκε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της σημερινής Συνόδου.
 
 Αγαπητοί μου παιδοβουλευτές, όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, το βήμα είναι στη διάθεσή σας, όλοι οι αρμόδιοι φορείς που ασχολούνται με τα θέματα που σας αφορούν είναι εδώ, για να σας ακούσουν και να συμβάλουν όπως μπορούν και ανάλογα με τις αρμοδιότητες τους,  στην επίλυση των προβλημάτων σας.

 Σας διαβεβαιώνω ότι και η Βουλή είναι πρόθυμη να σας ακούει και να συνδράμει στην όλη προσπάθεια. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής Συνόδου της Κυπριακής Παιδοβουλής. 

 Καλώ τώρα στο βήμα την Πρόεδρο της Κυπριακής Παιδοβουλής για να απευθύνει το δικό της χαιρετισμό.