Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην ΣΤ΄ Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών - 8 Φεβρουαρίου 2017

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην ΣΤ΄ Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών - 8 Φεβρουαρίου 2017

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην ΣΤ΄ Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών - Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017 - 10.00 π.μ. - Αίθουσα Ολομέλειας Βουλής των Αντιπροσώπων

Κυρία Υπουργέ Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,
Κυρία Γενική Διευθύντρια  του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,
Κύριε Πρόεδρε του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού, Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,
Κύριε Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου,
Κύριε Πρόεδρε του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού,
Κύριοι εκπρόσωποι των αρμόδιων υπουργείων της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης,
Αγαπητοί σύνεδροι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στην Έκτη  Ειδική Σύνοδο της Κοινωνίας των Πολιτών, που έχει στο επίκεντρο των εργασιών της το «Υπόμνημα της 6ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών».

Η παρούσα έκτη σύνοδος αποτελεί συνέχεια τεσσάρων προηγούμενων επιτυχημένων συνόδων. Η πρώτη σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών πραγματοποιήθηκε το 2010 και  καταπιάστηκε με το θέμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ακολούθησε η δεύτερη σύνοδος, που πραγματοποιήθηκε το 2011 και ενέκρινε την Εθνική Διακήρυξη για τον Εθελοντισμό που αποτέλεσε το «κοινό όραμα» και το «ευαγγέλιο» των μη εθελοντικών οργανώσεων, που στοχεύει να διασφαλίσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τον εθελοντισμό.

Η τρίτη  και η τέταρτη σύνοδος ασχολήθηκαν με το θέμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης όσον αφορά τη λειτουργία των εθελοντικών/μη κυβερνητικών οργανώσεων και η πέμπτη σύνοδος με τις σχέσεις των εθελοντικών οργανώσεων με τη δημόσια υπηρεσία στην ευρύτερη της διάσταση.

Η σημερινή σύνοδος αποτελεί μια νέα, συμπληρωματική πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και στόχος της ειδικής αυτής Συνόδου είναι να αναδείξει διάφορες πτυχές του θέματος ώστε να αναγνωριστεί η σημασία της εμπλοκής των νέων στις ΜΚΟ, να εντοπιστούν τα προβλήματα που αποθαρρύνουν τη συμμετοχή τους, με στόχο την εισαγωγή μέτρων για ενίσχυση της πρόσβασης και ουσιαστικής ενεργοποίησής τους τόσο σε εθελοντικές δραστηριότητες όσο και στη διοίκηση των ΜΚΟ. Η δημιουργία ενεργούς νεολαίας, μέσω του εθελοντισμού, αποτελεί αναμφισβήτητα το μέλλον του τόπου μας, και αυτό ακριβώς επιδιώκει η σημερινή Σύνοδος. Επίσης θα προβεί σε ανασκόπηση της προόδου που έγινε στα αιτήματα των προηγούμενων συνόδων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η σύνοδος αυτή στοχεύει σε διαμόρφωση ενός κλίματος καλύτερης συνεργασίας των εθελοντικών οργανώσεων και των εθελοντών γενικότερα με τους νέους και την ενθάρρυνση της εμπλοκής τους στον εθελοντισμό, ώστε να καταστούν πιο ενεργοί πολίτες και να έχουν άμεση εμπλοκή στη διαμόρφωση του μέλλοντος του τόπου.

Βασικό εργαλείο της σημερινής συνόδου είναι το «Υπόμνημα της 6ης Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών», ένα ιδιαίτερα μελετημένο έγγραφο που είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει τη βάση και θα δώσει το έναυσμα για ένα ζωντανό διάλογο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με την έγκρισή του, ώστε στη συνέχεια να αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τις επόμενες ενέργειες στον τομέα αυτό.

Με την παρουσίαση των στοιχείων του Υπομνήματος και μέσα από τις διάφορες εισηγήσεις που θα κατατεθούν κατά τη συζήτηση, αναμένουμε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμπερασμάτων και πορισμάτων επί του θέματος που θα ενισχύσει την σχέση του  εθελοντισμού στον τόπο μας με τη νέα γενιά, με τη διασφάλιση της ενεργότερης εμπλοκής της στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ο εθελοντισμός έχει βαθιές και στέρεες ρίζες και παράδοση στην Κύπρο που ανατρέχουν χρόνια πίσω, αλλά υπάρχουν πάντα περιθώρια βελτίωσης της προσφοράς και ενίσχυσής του, αλλά και της δημιουργίας πολιτικών φιλικών προς τις ιδέες του εθελοντισμού και παράλληλα κουλτούρας συμμετοχικότητας.

Ακόμη, η εθελοντική δραστηριότητα αποτελεί απάντηση στη σύγχρονη κοινωνία της απομόνωσης και του ατομικισμού και δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα σε όλους και ειδικότερα στους νέους μας να συμβάλουν μέσα από την προσφορά τους στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών μας.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η πολιτεία, στην ευρύτερή της διάσταση, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, καλείται να συνεργαστεί, να συμβάλει και να συνδράμει τις εθελοντικές/μη κυβερνητικές οργανώσεις στο έργο τους, γιατί αυτές με τη δράση τους ουσιαστικά συμπληρώνουν την κρατική παρέμβαση αποκέντρωσης. 

Να σημειώσω ότι η Βουλή διοργανώνει για δέκατη έκτη χρονιά την ετήσια Σύνοδο της Κυπριακής Παιδοβουλής και για πρώτη φορά πέρσι την Α΄ Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, επιδιώκοντας να δώσει φωνή και βήμα προβληματισμού στους νέους του τόπου, ώστε να αφουγκράζεται τους προβληματισμούς τους.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία στη σημερινή σύνοδο της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, από τον οποίο αναμένουμε πολλά, της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Προέδρου του Δ.Σ του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και του Προέδρου του Δ.Σ του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, καθώς και των εκπροσώπων των κρατικών, ημικρατικών και άλλων φορέων, αλλά ιδιαίτερα των 56 εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της σημερινής Έκτης  Ειδικής Συνόδου της Κοινωνίας των Πολιτών και εύχομαι πλήρη επιτυχία στις εργασίες της.  Εκφράζω την προσδοκία μου ότι η σύνοδος αυτή και τα πορίσματά της να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της στρατηγικής για την περαιτέρω ενίσχυση
και θεμελίωση της καλύτερης συνεργασίας, του διαλόγου και της διαβούλευσης του εθελοντικού κινήματος με την νεολαία του τόπου, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.