Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στη Β΄ Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων - 25/9/2017

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής στη Β΄ Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων - 25/9/2017

Ομιλία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στη Β΄ Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων = Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 - 10:15 π.μ. - Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου,
Αγαπητέ κ. Πρόεδρε του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου,
Αγαπητέ κ. Γενικέ Γραμματέα του Cyprus Youth DiplomaCY,
Αγαπητοί μου βουλευτές, αντιπρόσωποι της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων,

 Είναι με ιδιαίτερη χαρά που προσφωνώ σήμερα την Β΄ Σύνοδο της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, που πραγματοποιείται σήμερα για δεύτερη φορά στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων και αφού προηγήθηκε η Α΄ Σύνοδος, που υπήρξε καθόλα επιτυχής.

 Η Β΄ αυτή Σύνοδος κλείνει τον κύκλο των τριήμερων εκδηλώσεων της 2ης Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, μια δράση που συνδιοργανώνει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου σε συνεργασία με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και το Cyprus Youth DiplomaCY και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS.

 Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στη δημιουργία πολιτικής για τη νεολαία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού είναι ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

 Είμαι πεπεισμένος ότι η Σύνοδος αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους νέους συμπολίτες μας να προβληματιστούν για θέματα που τους απασχολούν ιδιαίτερα, όπως π.χ η ενεργειακή πολιτική της Κύπρου στον τομέα της έρευνας και της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, την οριζόντια ψηφοφορία και την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την αναγνώριση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης, την πρακτική άσκηση μετ’ απολαβών, τη διαχείριση αστικών και άλλων αποβλήτων, κ.α.

 Η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία πιστεύω ότι θα δώσει την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να προβληματιστούν και να συμμετάσχουν στα κοινά και να καταστούν έτσι ενεργότεροι πολίτες, αφού τα ποσοστά αποχής κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις αποδεικνύουν την αδιαφορία των νέων για τα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας, καθώς και την ανάγκη όλοι μας να συμβάλουμε στην ανατροπή αυτών των φαινομένων.

  Επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στην επιλογή των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδό σας και τα οποία είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, αφού καταπιάνονται με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που καλύπτει θέματα παιδείας, εργασίας, περιβάλλοντος, εξωτερικών υποθέσεων και εκλογικά.

 Είμαι πεπεισμένος ότι μέσα από το διάλογο που προηγήθηκε, οι εκθέσεις των επιτροπών σας και η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα οδηγήσει στη λήψη χρήσιμων συμπερασμάτων για όλους εμάς.

 Ευχόμαστε η Σύνοδος αυτή να φέρει πιο κοντά τους νέους στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να εμπλουτίσει την πολιτική ζωή του τόπου με νέους ανθρώπους.

Παράλληλα, θα ήταν πολύ χρήσιμο να σας προβληματίσουν και άλλα θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος τόσο για την Κύπρο όσο και για το παγκόσμιο, όπως είναι το μέλλον της Ευρώπης και η Λευκή Βίβλος, αφού η Κύπρος ανήκει στον Ευρωπαϊκό χώρο και με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση επένδυσε πολλά στο Ευρωπαϊκό όνειρο.  Η συζήτηση αυτή θα ήταν πολλαπλά χρήσιμη λαμβάνοντας υπόψη το γενικότερο προβληματισμό για το πού βαδίζει η Ευρώπη, ενόψει και του Brexit, και για το ποια Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουν τελικά οι πολίτες της.  Θα ήθελα να ακούσω τον προβληματισμό και τις εισηγήσεις σας για το θέμα αυτό γιατί είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας και ιδιαίτερα εσάς τους νέους, αλλά και για άλλα θέματα θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις και εισηγήσεις σας.

 Θέλω να αξιοποιήσω τη σημερινή μας συνάντηση για να σας κάνω κοινωνούς σε ζητήματα που αφορούν τη Βουλή, όπως είναι η μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Βουλής που επιχειρούμε και σταδιακά εφαρμόζουμε, εισάγοντας νέες πρακτικές και καινούριες προσεγγίσεις. Σε αυτή τη διαδικασία πέρα από τις αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας της Βουλής και πολλών άλλων αλλαγών, προχωρούμε και στην ηλεκτρονική αναβάθμιση της Βουλής, η οποία ξεκίνησε πέρυσι με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. 

 Είμαι βέβαιος ότι σε αυτό τον τομέα μπορείτε να βοηθήσετε πάρα πολύ. Επίσης, θα μπορούσατε να εγκύψετε σε ζητήματα και νόμους θεσμικού χαρακτήρα, όπως είναι το πόθεν έσχες και πολλά άλλα. 

 Τέλος, σας ανακοινώνω ότι η Βουλή, μετά από την αναπαλαίωση ενός σπιτιού που βρίσκεται δίπλα από το κτίριο της, θα προχωρήσει στην αξιοποίησή του, ως το «Σπίτι του Πολίτη» στη Βουλή. Θεωρώ ότι εσείς μπορείτε να είστε οι πρώτοι που θα το αξιοποιήσετε, αλλά και να μας δώσετε καινούριες ιδέες σχετικά με  τους τρόπους αξιοποίησής του.

 Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στη σημερινή σας Σύνοδο και να σας διαβεβαιώσω ότι η Βουλή θα βρίσκεται δίπλα σας, ως συμπαραστάτης στην προσπάθεια υλοποίησης των στόχων σας.  

 Περαιτέρω, οι αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές θα ενημερωθούν για τις εργασίες της Συνόδου σας και θα συνδράμουν το έργο σας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του Κοινοβουλίου.

 Αναμένουμε τις εισηγήσεις σας ώστε να τις αξιοποιήσουμε για να κάνουμε την κοινωνία στην οποία ζούμε καλύτερη.