Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην 20ή Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων - 21/11/2018

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής στην 20ή Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων - 21/11/2018

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην 20ή Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων - Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 – 10.00 π.μ. - Αίθουσα ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων

Κύριε Επίτροπε Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,
Κύριε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,
Κυρία εκπρόσωπε του Υπουργού Υγείας, 
Αγαπητέ Πρόεδρε του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και του Συντονιστικού Σώματος της Βο
υλής των Γερόντων,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σεβαστά μέλη της Βουλής των Γερόντων,

Χαίρομαι που προεδρεύω και φέτος της φετινής σας Συνόδου, που διανύει το εικοστό έτος της ζωής της, ένα έτος ορόσημο, που δίνει την ευκαιρία ενός απολογισμού για τη μέχρι τώρα πορεία λειτουργίας του θεσμού και για την οριοθέτηση της παραπέρα πορείας του.  Η φετινή Σύνοδος σκιαγραφεί για ακόμη μια φορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, προβλήματα τα οποία επαναλαμβάνονται δυστυχώς και επηρεάζουν δυσμενώς το βιοτικό σας επίπεδο και το δικαίωμά σας σε αξιοπρεπή διαβίωση πάνω σε καθημερινή βάση.

Χαιρετίζω την παρουσία των εκπροσώπων των αρμόδιων υπουργείων, οι οποίοι θα αφουγκραστούν τα προβλήματά σας και θα προβούν στις δικές τους παρεμβάσεις επί των αιτημάτων και των θεμάτων που θα συζητηθούν και θα τα διαβιβάσουν στους αρμοδίους. για να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για την επίλυσή τους.

Κάθε χρόνο μας δίδεται η ευκαιρία να ακούσουμε από εσάς τους ίδιους για τα βιώματά σας και για το πάγιο αίτημά σας για την ανάγκη διασφάλισης μιας καλύτερης ποιότητας ζωής που αδιαμφισβήτητα σας αξίζει ως ανταμοιβή για τους κόπους και τη συμβολή σας στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει καθοριστικά και καταλυτικά η άμεση εφαρμογή του γενικού συστήματος υγείας (ΓΕΣΥ), μαζί με τις αναμενόμενες αλλαγές που αυτό αναμένεται να επιφέρει στον τομέα της φροντίδας υγείας, όπως και το σχετικό αίτημά σας.   

Το σημερινό κεντρικό θέμα που τίθεται προς συζήτηση και προβληματισμό φέρει το χαρακτηριστικό τίτλο “Προς μία κοινωνία για όλες τις ηλικίες” και συνδέεται με τα θετικά αποτελέσματα της εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, ωστόσο έχουμε όλοι καθήκον και υποχρέωση να σταθούμε ενεργά δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας, αφουγκραζόμενοι τους προβληματισμούς των ανθρώπων αυτών που μας πρόσφεραν όσα απολαμβάνουμε σήμερα, αλλά και δανειζόμενοι από τους ίδιους τη σοφία, την υπομονή και τις καλές πρακτικές που τους επέτρεψαν να επιβιώσουν μέσα από πολύ πιο αντίξοες συνθήκες σε σχέση με τις σημερινές και τα κατάφεραν να βγουν νικητές και να δημιουργήσουν τη δική μας σημερινή κοινωνία.  

Το φετινό σας κεντρικό θέμα συζήτησης “Προς μία κοινωνία για όλες τις ηλικίες” είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και πολυδιάστατο, αφού ζούμε σε μια κοινωνία όπου οι ηλικιωμένοι συνεχώς αυξάνονται σε παγκόσμια κλίμακα και επιβάλλεται να συμβιώνουν αρμονικά και ισότιμα με όλους τους ανθρώπους που συνθέτουν το κοινωνικό γίγνεσθαι.  Και επειδή το γήρας συνοδεύεται από πολλές προκλήσεις γι’ αυτό επιβάλλεται όλοι να μάθουμε να γερνούμε δημιουργικά και αρμονικά, απολαμβάνοντας τις χαρές της κάθε φάσης της ζωής σας και προσφέροντας εκείνα που μπορούμε, γιατί κάθε ηλικία έχει πολλά και μοναδικά να προσφέρει και γι’ αυτό το αίτημά σας για την ίδρυση Φορέα για τα Άτομα Τρίτης Ηλικίας είναι πολύ χρήσιμο και πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής και μελέτης.

Χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων, του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής των Γερόντων, του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των εθελοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων για ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων σας.  Στις προσπάθειες αυτές η Βουλή επιθυμεί να έχει ρόλο και λόγο.

Θα ήταν παράλειψή μου στο σημείο αυτό να μην αναφερθώ σε έναν άνθρωπο που παράδωσε τη σκυτάλη του ΠΣΣΕ πρόσφατα και αποτελούσε για πολλά χρόνια τον καθοδηγητή, τον εμπνευστή, τον στυλοβάτη και την πυξίδα της δράσης της Βουλής των Γερόντων και του εθελοντικού κινήματος γενικότερα, τον Σταύρο Ολύμπιο. Του ευχόμαστε ολόψυχα κάθε καλό και τον διαβεβαιώνουμε ότι θα αξιοποιούμε τη σοφία του, όποτε κρίνεται σκόπιμο.  

Με την ευκαιρία αυτή, σας διαβεβαιώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα είναι πάντα δίπλα σας, δίδοντάς σας το βήμα να αναπτύξετε τους προβληματισμούς σας και να εισηγείστε λύσεις στα προβλήματα της δικής σας καθημερινότητας.  Παράλληλα, εκφράζω την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συμβάλλει εποικοδομητικά, στο μέτρο των δυνατοτήτων της και με τη συνεργασία της εκτελεστικής εξουσίας, στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε και γι’ αυτό η πόρτα της Βουλής είναι πάντα ανοικτή για σας.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μου εκφράζω ικανοποίηση, εκτίμηση και σεβασμό για την πολύτιμη και διαχρονική συνεισφορά σας και είμαι σίγουρος ότι οι εργασίες και της φετινής Συνόδου θα διεξαχθούν μέσα σε δημιουργικό και παραγωγικό κλίμα.

Εύχομαι καλή δουλειά λοιπόν και κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της φετινής Συνόδου.