Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Έκθεση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων για το θέμα «Το αναφαίρετο δικαίωμα των ηλικιωμένων σε ποιότητα ζωής και υγείας».

Έκθεση της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων για το θέμα «Το αναφαίρετο δικαίωμα των ηλικιωμένων σε ποιότητα ζωής και υγείας», σε θέματα που αφορούν την υγεία.

Παρόντες:
 
Λυγία Φυσεντζίδου, πρόεδρος Μαρία Μιχαηλίδου
Έλση Ουτιτζιάν Πάμπος Γεωργιάδης
Ανδρέας Αποστόλου Παντελής Χατζηπαντέλας
Ανδρέας Καννάουρος Σάββας Καρσεράς
Ανδρέας Οικονομίδης Σοφία Γαβριηλίδου
Γαβριήλ Γαβριηλίδης
Γιώργος Λουκά
Κώστας Χαϊλής
Κάτια Λουκά
 
Η Επιτροπή Υγείας της Βουλής των Γερόντων μελέτησε το πιο πάνω θέμα σε συνεδρία της, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2016.  Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας, συνοδευόμενος από εκπροσώπους του Υπουργείου Υγείας και των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου. 
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας κ. Κώστας Κωνσταντίνου, τα μέλη της κ. Αδάμος Αδάμου και Γεώργιος Προκοπίου, καθώς και το μη μέλος της επιτροπής βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης.
Εισάγοντας το υπό αναφορά θέμα, η πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων κ. Λυγία Φυσεντζίδου ανέφερε ότι για δέκατη όγδοη (18η) χρονιά δίνεται η ευκαιρία, μέσα από τη Σύνοδο της Βουλής των Γερόντων, στα άτομα της τρίτης ηλικίας από τις πόλεις και την ύπαιθρο να παρουσιάσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες που συναντούν στην καθημερινότητά τους με την ελπίδα πάντοτε, πως το κράτος θα τους τείνει χέρι βοηθείας.  Τα άτομα της τρίτης ηλικίας ευχαριστούν το Θεό που τους χαρίζει χρόνια και έχουν μεγαλώσει, θεωρώντας ότι είναι δώρο Θεού, γιατί κανένας δεν χαρίζει χρόνια, ούτε μπορούν να τα αγοράσουν, παρά μόνο τα παρέχει ο Θεός, με αποτέλεσμα να χαίρονται την οικογένεια και τους γύρω τους.  Ωστόσο, το κράτος οφείλει να νοιάζεται για τους ηλικιωμένους και πρώτα από όλα για την υγεία τους.  Η πρόεδρος της επιτροπής, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Υπουργός Υγείας είναι παρών στη σημερινή συνεδρία και ευχαριστίες γιατί φρόντισε για τη μείωση των λιστών αναμονής και περαιτέρω εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα μεριμνήσει ώστε να μη ξαναδημιουργηθεί αυτή η κατάσταση και δη για τους ηλικιωμένους γιατί κανείς δε ξέρει αν θα προλάβει ένας ηλικιωμένος μετά από μήνες ή και χρόνια να επωφεληθεί εξαιτίας της αναμονής.
Στη συνέχεια, η πρόεδρος της επιτροπής παρουσίασε αναλυτικά τα κυριότερα προβλήματα υγείας, τα οποία ταλανίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ορισμένα από τα οποία χρονίζουν.  Ειδικότερα, τα προβλήματα αυτά συνίστανται στα ακόλουθα: 
 
1. Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ)
Αρκετά χρόνια κράτησε η αναμονή για εφαρμογή του ΓΕΣΥ,  γι΄ αυτό πρέπει να γίνουν θαρραλέα βήματα εδώ και τώρα.  Συναφώς, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως πρέπει πρώτα να γίνει αυτονόμηση και κατόπιν η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, γι’  αυτό η πρόεδρος κάλεσε τον Υπουργό Υγείας να τολμήσει και να ξεκινήσει, χωρίς να τον φοβίζουν οι «Σειρήνες» γιατί «Ο τολμών Νικά!». 
 
2. Τιμές Φαρμάκων 
Οι τιμές είναι ακόμα πολύ ψηλές.  Ηλικιωμένα άτομα με χαμηλή σύνταξη, αναγκάζονται να τα προμηθεύονται από την αγορά, εφόσον δεν διατίθενται στα κρατικά νοσοκομεία, σε πολύ υψηλές τιμές παρά το γεγονός ότι το ίδιο φάρμακο, της ίδιας φαρμακοβιομηχανίας, στην Ελλάδα διατίθεται σε πολύ χαμηλότερη τιμή.  Συναφώς, πολλοί συμπατριώτες μας αναγκάζονται να τα προμηθεύονται από τα κατεχόμενα.  Όσον αφορά αλλαγές φαρμάκων λόγω κόστους, αυτό επιδρά στην υγεία των ασθενών, γι’  αυτό υπέβαλε την εισήγηση όπως η Επιτροπή Φαρμάκων συμβουλεύεται ειδικούς γιατρούς για το θέμα αυτό. 
 
3. Μηχανογράφηση των Φακέλων 
Ο Υπουργός Υγείας έχει πληροφορήσει ότι η μηχανογράφηση εφαρμόζεται ήδη στη Λευκωσία και την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου και αναρωτήθηκε πότε θα πάρουν σειρά οι υπόλοιπες πόλεις, αφού φάκελοι ασθενών με μεγάλο ιατρικό ιστορικό χάνονται.  Δυστυχώς είναι χιλιάδες στοιβαγμένοι στα ράφια και στις αποθήκες των κρατικών νοσοκομείων, καθώς και στα πατώματα λόγω διαφόρων ελλείψεων, γι’  αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να επισπευσθεί η μηχανογράφηση. 
 
4. Κατ’  οίκον Νοσηλεία
Είναι πολύ σημαντική υπηρεσία για τα ηλικιωμένα άτομα,  γι’  αυτό πρέπει άμεσα να στελεχωθεί με αρκετούς νοσηλευτές και φροντιστές, ώστε να μην αναγκάζονται οι ηλικιωμένοι να καταλήγουν στις στέγες.  Η ιδρυματοποίηση «σκοτώνει» ψυχολογικά τον ηλικιωμένο, ο οποίος πρέπει να ζει στο δικό του περιβάλλον.  Η πρόεδρος υπέβαλε αίτημα για επέκταση της υπηρεσίας αυτής. 
 
5. Αναγνώριση Καρδιοπάθειας ως Χρόνιας Ασθένειας
Οι καρδιοπαθείς πριν μερικά χρόνια, είχαν δωρεάν περίθαλψη στα κρατικά νοσηλευτήρια, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης.  Επειδή η καρδιοπάθεια είναι η υπ’  αριθμόν ένα ασθένεια, το Υπουργείο Υγείας κατάργησε αυτό το προνόμιο, και τώρα οι καρδιοπαθείς δικαιούνται κάρτα νοσηλείας στη βάση οικονομικών κριτηρίων, όπως για τον κάθε ένα πολίτη, εξαιρουμένων των καρκινοπαθών, των ρευματοπαθών και κάποιων άλλων ασθενειών.  Η ίδια υπέβαλε το αίτημα για τη χορήγηση κάρτας νοσηλείας σε όλους τους καρδιοπαθείς. 
 
6. Στελέχωση Αγροτικών Ιατρικών Κέντρων
Τα αγροτικά ιατρικά κέντρα πρέπει απαραιτήτως να ενισχυθούν με ειδικότητες γιατρών, με γραφείς, με νοσηλευτές και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο για τη σωστή τους λειτουργία και για αντιμετώπιση των προβλημάτων, για να μην καθυστερούν οι εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως οι χειρουργικές επεμβάσεις.  Ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως ήδη προγραμματίζεται συμπλεγματοποίηση των αγροτικών ιατρικών κέντρων, σε πιλοτικό επίπεδο, ώστε να λειτουργούν από τις 7:30 π.μ. – 7:30 μ.μ. όπου θα βρίσκεται εφημερεύων ιατρός, τρία ασθενοφόρα και λεωφορείο με δρομολόγιο για το ιατρικό κέντρο.  Η πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα όπως τα πιο πάνω πραγματοποιηθούν σύντομα, αφού είναι τα ηλικιωμένα άτομα που έχουν μεγάλη ανάγκη για αυτή την υπηρεσία. 
 
7. Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Κάλυψη Ατόμων με Αναπηρίες
Για το θέμα αυτό ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πως υπήρξε καλή συνεργασία με το Σύνδεσμο Παραπληγικών και πως ήδη έχουν εκδοθεί κάρτες νοσηλείας σε αυτούς που χρειάζονται συνεχή φροντίδα και νοσηλεία.  Όμως πρέπει εδώ και τώρα το κράτος τα αυξήσει τα επιδόματα για κάθε είδους αναπηρία και να παράσχει διευκολύνσεις σε αυτούς. 
Η πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Γερόντων ευχήθηκε να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα αιτήματα των ηλικιωμένων για καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ατόμων της τρίτης ηλικίας, να αναγνωριστούν γενικά τα δικαιώματά τους και να αποφευχθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός τους. 
Τοποθετούμενος στα πιο πάνω αιτήματα, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι όλα αυτά τα προβλήματα επιχειρείται όπως επιλυθούν στα πλαίσια της μεταρρύθμισης που προωθείται.  Συγκεκριμένα, ο ίδιος αναφέρθηκε στα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των νοσοκομείων που έχουν κατατεθεί ήδη στη Βουλή.  Σύμφωνα με τον ίδιο, η προώθηση και σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα επιλύσει πλείστα από τα προβλήματα που ταλανίζουν και τα άτομα της τρίτης ηλικίας.  Περαιτέρω, ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου με το ιστορικό του κάθε ασθενούς, τον οποίο θα μπορεί να έχει ενώπιόν του κάθε επαγγελματίας υγείας.  Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στο σχεδιασμό που έγινε για την πλήρη αναβάθμιση και στελέχωση των κέντρων υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών και να αποφορτιστεί το Τμήμα Α’  Βοηθειών. 
Περαιτέρω, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών άρχισε να απελευθερώνει κονδύλια, γι’ αυτό και είναι πλέον δυνατή η υλοποίηση προγραμμάτων και σχεδιασμών, όπως για παράδειγμα η κοινοτική νοσηλευτική.
Ο εκπρόσωπος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας ενημέρωσε πρόσθετα την επιτροπή ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν παρεμβάσεις για εξορθολογισμό των τιμών των φαρμάκων, με μειώσεις που φτάνουν στο 23%.  Σύμφωνα με τον ίδιο, το υφιστάμενο σύστημα υγείας δεν επιτρέπει την περαιτέρω άσκηση πίεσης στη διαδικασία της τιμολόγησης, ωστόσο, κάθε χρόνο γίνεται επικαιροποίηση των τιμών. 
Υπό το φως των πιο πάνω, η Επιτροπή Υγείας της Βουλής των Γερόντων εισηγείται προς την ολομέλεια της Βουλής των Γερόντων τα ακόλουθα:
1. Άμεση εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.
2. Μείωση των τιμών των φαρμάκων.
3. Πλήρη μηχανογράφηση των ιατρικών φακέλων των ασθενών.
4. Επέκταση και περαιτέρω στελέχωση των υπηρεσιών για παροχή κατ’  οίκον νοσηλείας.
5. Αναγνώριση της καρδιοπάθειας ως χρόνιας ασθένειας και παροχή κάρτας νοσηλείας για όλους τους καρδιοπαθείς. 
6. Στελέχωση Αγροτικών Ιατρικών Κέντρων.
7. Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Κάλυψη Ατόμων με Αναπηρίες. 
 
 
26 Οκτωβρίου 2016
 
Αρ. Φακ.: 11.15.001 
ΟΠ/ΘΗ