Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ)

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ιδρύθηκε το 1949,  ως συμβουλευτικό σώμα, χωρίς νομοθετικές εξουσίες. Εδρεύει στο Στρασβούργο και αποτελεί ένα εκ των δύο πολιτικών οργάνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, το άλλο είναι η Επιτροπή Υπουργών. Τη Συνέλευση απασχολούν θέματα ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και/ή νομικά, εξαιρουμένων θεμάτων άμυνας και ασφάλειας.

Στη Συνέλευση εκπροσωπούνται τα κοινοβούλια των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης με 324 τακτικά και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, τα οποία μετέχουν σε πέντε πολιτικές ομάδες.

Η  Κυπριακή Δημοκρατία έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 24 Μαΐου 1961. Η Βουλή των Αντιπροσώπων μετείχε στην ΚΣΣΕ με αντιπροσωπία μέχρι το 1964, οπότε, λόγω των διακοινοτικών ταραχών στην Κύπρο και της αποχώρησης των Τουρκοκυπρίων βουλευτών από το Σώμα, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέστειλε τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέχρι και το 1984.  Το 1984, η Κυπριακή Βουλή επανήλθε στη Συνέλευση, καταλαμβάνοντας μια από τις τρεις έδρες που της αναλογούν, στη βάση συμφωνηθείσας διευθέτησης, λόγω της ανώμαλης κατάστασης, που διαμορφώθηκε από το 1974 και εντεύθεν και της μη δυνατότητας συμμετοχής Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή αντιπροσωπία.  Μετά την υιοθέτηση από την ολομέλεια της Συνέλευσης του ψηφίσματος 1113 (97) για την κατάσταση στην Κύπρο, τον Ιανουάριο 1997, η Κυπριακή Βουλή μετέχει με διακομματική αντιπροσωπία, αποτελούμενη από δύο μόνιμα και δύο αναπληρωματικά μέλη.  Η τρίτη έδρα για εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας (μέλος και αναπληρωματικό μέλος) παραμένει προσωρινά κενή, αν και από τον Οκτώβριο 2004, εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετέχουν, σε ad hoc  βάση, στις εργασίες της ΚΣΣΕ.

Την παρούσα αντιπροσωπία απαρτίζουν ο κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής (ΔΗΣΥ), κ. Γιώργος Λουκαϊδης (ΑΚΕΛ –Αριστερά-Νέεες Δυνάμεις), κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (ΔΗΚΟ) και κ. Κωστής Ευσταθίου (Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ). Οι Κύπριοι βουλευτές μετέχουν στις τέσσερις Συνόδους της Ολομέλειας (Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούνιο και Οκτώβριο), στις συνεδρίες των Ειδικών Επιτροπών της Συνέλευσης (Πίνακας 1) και στις συνεδρίες των αντίστοιχων πολιτικών τους ομάδων (Πίνακας 2).  Μετέχουν επίσης στις συνεδρίες της Μόνιμης Επιτροπής, ενώ κάθε έξι περίπου χρόνια ένα μέλος της αντιπροσωπίας μετέχει στο Προεδρείο, ως εκ των Αντιπροέδρων της Συνέλευσης.  Τα μέλη της αντιπροσωπίας κατέχουν επίσης διάφορα αξιώματα, περιλαμβανομένων της Προεδρίας της Υποεπιτροπής για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο (κ. Γιώργος Λουκαϊδης) και την Αντιπροεδρία της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας (κ. Κωστής Ευσταθίου). Τα τελευταία χρόνια εξάλλου, Κύπριοι βουλευτές ορίστηκαν Εισηγητές της Συνέλευσης και, υπό αυτή τους την ιδιότητα, συνέταξαν και παρουσίασαν σημαντικές εκθέσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια. Η  Βουλή των Αντιπροσώπων φιλοξένησε επίσης διασκέψεις και συνεδρίες επιτροπών και πολιτικών ομάδων της ΚΣΣΕ. 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

 

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

 

Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας

Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης

Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων

Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστημών, Παιδείας και Μ.Μ.Ε

Επιτροπή Ισότητας και κατά των Διακρίσεων

Επιτροπή Κανονισμού, Ασυλιών και Θεσμικών Θεμάτων.

Επιτροπή Παρακολούθησης της Τήρησης των Υποχρεώσεων και Δεσμεύσεων των Κρατών Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης   

Επιτροπή για την Εκλογή Δικαστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μόνιμη Επιτροπή

Μικτή Επιτροπή

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

 

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

 

Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Σοσιαλιστική Ομάδα

Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη

Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών/ Δημοκρατική Συμμαχία

Ομάδα Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς