Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ολοκληρώθηκαν στη Λεμεσό οι εργασίες της Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ - 3/4/2019

Ολοκληρώθηκαν στη Λεμεσό οι εργασίες της Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ - 3/4/2019

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στη Λεμεσό οι εργασίες της Συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), την οποία φιλοξενούσε η Βουλή των Αντιπροσώπων από χθες το απόγευμα. Στη Συνεδρίαση συμμετείχε η Κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπία στη ΔΣΟ, που αποτελείται από τον κ. Άγγελο Βότση (επικεφαλής), τον κ. Κώστα Κωνσταντίνου, την κα Ευανθία Σάββα και τον κ. Ηλία Μυριάνθους.

Οι εργασίες της Συνεδρίασης επικεντρώθηκαν στον απολογισμό δραστηριοτήτων της ΔΣΟ κατά το παρελθόν έτος και προγραμματισμό δράσεων για το επόμενο διάστημα. 

Τα Μέλη της Συνέλευσης εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς την Κύπρο για τη φιλοξενία της διοργάνωσης και υπογράμμισαν τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Περαιτέρω, σημείωσαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και στηλίτευσαν ιδιαίτερα την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. Ειδικότερα, ο Γενικός Γραμματέας της Συνέλευσης, κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, τόνισε ότι η διοργάνωση πραγματοποιείται στη Λεμεσό, όχι μόνο για να υποδηλώσει το ενδιαφέρον της Συνέλευσης για την Κύπρο, αλλά και για να σταλεί παντού το μήνυμα ότι η ΔΣΟ συμπαρίσταται στον Κυπριακό λαό. 

Οι Κύπριοι βουλευτές, καλωσορίζοντας θερμά τους συναδέλφους τους από δεκατρείς ακόμα κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες που συμμετέχουν στη Συνεδρίαση, τους ευχαρίστησαν για τη θέση αρχών που τηρούν σταθερά αναφορικά με το Κυπριακό.               Ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε ότι η καταπάτηση των λατρευτικών δικαιωμάτων και της ελεύθερης άσκησής τους στα κατεχόμενα είναι αποτέλεσμα της αλαζονικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Η κα Σάββα υπογράμμισε ότι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προσφυγοποίηση είναι δυστυχώς κοινά προβλήματα πολλών χωρών-μελών της ΔΣΟ. Ο κ. Μυριάνθους πρόσθεσε ότι το πρόβλημα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών προς την Κύπρο, ιδιαίτερα μέσω των κατεχομένων εδαφών της από την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με συντονισμένη προσπάθεια των χωρών-μελών της Συνέλευσης προς υπεράσπιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά το πέρας των εργασιών της Συνεδρίασης, ο κ. Βότσης σημείωσε τον εποικοδομητικό ρόλο των τριμερών συνεργασιών που Κύπρος και Ελλάδα έχουν εγκαθιδρύσει και εγκαθιδρύουν με άλλες χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένων της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης, κρατών μελών  της Συνέλευσης. Τονίζοντας, εξάλλου, ότι οι τριμερείς αυτές συνεργασίες αποβλέπουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, εξέφρασε την επιθυμία και βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση και διεύρυνση της ΔΣΟ σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως άλλωστε ήταν και η εκπεφρασμένη βούληση πλείστων συμμετεχόντων βουλευτών στη Συνεδρίαση.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης της ΔΣΟ συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα με πολιτικές επαφές των συνέδρων στη Λευκωσία. Οι βουλευτές της ΔΣΟ θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου,              κ.κ. Χρυσόστομο Β’ και από τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Συλλούρη. Θα έχουν επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Τέλος, θα παραστούν στα εγκαίνια Έκθεσης έργων αγιογραφίας, με θέμα «Η Ανάσταση του Ιησού», στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, που θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Χθες βράδυ, εξάλλου,  ο κ. Βότσης παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμή των συνέδρων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ 
Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019