Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Καλωσόρισμα βουλευτή, κ. Άγγελου Βότση, Μέλους της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ - 2/4/2019 

Καλωσόρισμα βουλευτή, κ. Άγγελου Βότση, Μέλους της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ - 2/4/2019 

Καλωσόρισμα βουλευτή, κ. Άγγελου Βότση, Μέλους της Διεθνούς Γραμματείας της Συνέλευσης και Επικεφαλής Αντιπροσωπίας Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΔΣΟ. 

Κύριε Γενικέ Γραμματέα, 
Κύριε Πρόεδρε, 
Αγαπητά Μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, 
Κυρίες και κύριοι,

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με τη Γραμματεία της Συνέλευσης, έχουν τη χαρά και την τιμή να σας φιλοξενούν για το επόμενο τριήμερο, στην Κύπρο και δη στην εκλογική μου περιφέρεια, τη Λεμεσό, έχοντας ταυτόχρονα διευθετήσει πολιτικές επαφές στη Λευκωσία, στο ανώτατο πολιτειακό επίπεδο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα γίνουμε δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος και θα βραβεύσει τον Οργανισμό μας για τα 25 χρόνια δράσης και προσφοράς στα διεθνή δρώμενα, αφότου ιδρύθηκε η Συνέλευση το 1993 στην Χαλκιδική. Θα γίνουμε επίσης δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομο Β’ και από τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Συλλούρη. Περαιτέρω, θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, για ενημέρωσή μας για το Κυπριακό και άλλα τρέχοντα ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Στα πλαίσια δε του πολιτιστικού μέρους του προγράμματος, έχουμε μεριμνήσει για επισκέψεις σε χώρους θρησκευτικού, ακαδημαϊκού και ιστορικού – πολιτιστικού ενδιαφέροντος, στην επαρχία Πάφου. Εξάλλου, μετά από σχετική μας εισήγηση, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης έργων αγιογραφίας, με θέμα «Η Ανάσταση του Ιησού», στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Λευκωσία.

Αξιοποιώντας περαιτέρω τη διεξαγωγή της παρούσας διοργάνωσης στην Κύπρο και βάσει πρότερης εισήγησης από αραβόφωνους βουλευτές-μέλη της ΔΣΟ, για τη δημιουργία Κέντρου Μελετών για την προστασία των Χριστιανικών πληθυσμών, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, θα έχουμε συνάντηση με το Προεδρείο του Πανεπιστημίου «Νεάπολις», στην Πάφο, για την πιθανή φιλοξενία της έδρας του Κέντρου. 

Με την ευκαιρία αυτή, οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς τη ΔΣΟ και όλους εσάς, τα μέλη της, για τη διαχρονική και βάσει αρχών στήριξή σας στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου. Σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού λαού για τη συμπαράστασή σας, ιδιαίτερα στην προσπάθειά μας να γίνει σεβαστή η θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, τα οποία η Τουρκία συνεχίζει να καταπατεί κατάφωρα από την εισβολή της το 1974 και με τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες μας, πιστεύω ακράδαντα ότι αυτές θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ρόλου της ΔΣΟ, προωθώντας τις θέσεις μας τόσο σε διεθνή βήματα όσο και σε άλλους διεθνείς περιφερειακούς οργανισμούς, με τους οποίους η Συνέλευσή μας συμβάλλει στο διεθνές γίγνεσθαι.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλωσορίσατε και να θυμάστε την Κύπρο!