Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Εργασίες της πρώτης μέρας του Συνεδρίου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ με θέμα: «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων» - 27/05/2022

Εργασίες της πρώτης μέρας του Συνεδρίου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ με θέμα: «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: Ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων» - 27/05/2022

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης μέρας του Συνεδρίου της  Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), με θέμα «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων».

Στα πλαίσια της ενότητας με θέμα το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, κα Anita Ramasastry επισήμανε ότι η διαφθορά αποτελεί σύνθετο φαινόμενο, του οποίου διαφορετικές εκφάνσεις συνδέονται με τον πόλεμο, την πανδημία και την κλιματική αλλαγή και υπογράμμισε τον ηγετικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν τα κοινοβούλια και οι κοινοβουλευτικοί οργανισμοί στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Εκτελεστική Γραμματέας της Ομάδας κρατών κατά της διαφθοράς (GRECO) κα Hanne Juncher σημείωσε ότι η ύπαρξη δέσμευσης από πλευράς πολιτείας, η υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής, αλλά και η καλλιέργεια κουλτούρας μηδενικής ανοχής στη διαφθορά αποτελούν σημαντικά συστατικά για την πάταξή της.

Η Επικεφαλής του Τμήματος διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος του Γραφείου Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα κα Brigitte Strobel-Shaw σε παρέμβασή της μέσω διαδικτύου, αναφέρθηκε στο έργο του εν λόγω Γραφείου στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, περιλαμβανομένης της ανάδειξης βέλτιστων πρακτικών. Σημείωσε επίσης την ανάγκη ευθυγράμμισης των εθνικών νομοθεσιών με τα διεθνή πρότυπα, επισημαίνοντας ότι οι πλείστες αδυναμίες στην καταπολέμηση του φαινομένου οφείλονται στην ύπαρξη νομοθετικών κενών.

Η Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και Ειδική Αντιπρόσωπος για τη Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι τα Κοινοβούλια πρέπει να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά όλα τα εργαλεία που απορρέουν από τον νομοθετικό και εποπτικό τους ρόλο, ώστε να διασφαλίσουν την απαλλαγή της πολιτείας από φαινόμενα διαφθοράς, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, διεθνείς οργανισμούς, την κοινωνία των πολιτών και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. (ίδε χωριστό ανακοινωθέν).
Στη δεύτερη ενότητα, συζητήθηκαν βασικές πολιτικές και βέλτιστες πρακτικές για τη πρόληψη της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. 

Ο Διευθυντής πρακτικής διακυβέρνησης Ευρώπης και Κεντρικής Αφρικής στη Παγκόσμια Τράπεζα κ. Roby Senderowitsch, επισήμανε ότι η διαφθορά αποτελεί σύμπτωμα διάφορων φαινομένων που συνυπάρχουν στις κοινωνίες και υπογράμμισε τη σημασία υιοθέτησης πολιτικών που να προάγουν τη διαφάνεια και την λογοδοσία. Τόνισε, εξάλλου, τη σημασία ύπαρξης πολιτικής βούλησης και κατάλληλων μηχανισμών, που να διασφαλίζουν την εφαρμογή των νομοθεσιών και των μέτρων που υιοθετούνται.

Ο Επικεφαλής του Τμήματος Εκδημοκρατισμού του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ (ODHIR) κ. Konstantine Vardzelashvili αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί ο ODHIR, σε συνεργασία με κρατικούς θεσμούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Επισήμανε ιδιαίτερα τη σημασία υιοθέτησης εφαρμόσιμου και προσβάσιμου Κώδικα Δεοντολογίας από τα κοινοβούλια, στον οποίο να περιλαμβάνονται πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή του.

Τέλος, ο ερευνητής–αναλυτής της Διεθνούς Διαφάνειας κ. Jon Vrushi, επισήμανε ότι στο πλαίσιο της δράσης ενάντια στη διαφθορά, απαιτείται η ύπαρξη διαφάνειας στα δεδομένα, που αφορούν στις οικονομικές δηλώσεις των εκλελεγμένων αξιωματούχων και στις εκθέσεις των ομάδων άσκησης πίεσης, στην ενίσχυση των οργανισμών εποπτείας και παρακολούθησης, καθώς και στην υποστήριξη και ενδυνάμωση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της κοινωνίας των πολιτών και των πληροφοριοδοτών.