Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Κήρυξη έναρξης εργασιών Συνεδρίας Μόνιμης Επιτροπής της APA από τον Πρόεδρο της Βουλής - 26/6/2018

Κήρυξη έναρξης εργασιών Συνεδρίας Μόνιμης Επιτροπής της APA από τον Πρόεδρο της Βουλής - 26/6/2018

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ, ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ - Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 - Columbia Beach Resort - 9.30 π.μ.

Αξιότιμοι εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων,
Αξιότιμοι Πρέσβεις,
Αγαπητοί σύνεδροι,
Κυρίες και Κύριοι, 

Είναι με μεγάλη τιμή που προσφωνώ σήμερα τη Συνάντηση της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, της οποίας θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος της και Αντιπρόεδρος της Συνέλευσης, κ. Νίκος Τορναρίτης.

Είναι προφανές ότι η Επιτροπή στην οποία συμμετέχετε χειρίζεται ζητήματα καίριας σημασίας, όπως προκύπτει και από τα Ψηφίσματα που πρόκειται να επεξεργαστείτε τις ερχόμενες δύο μέρες. Τα θέματα περιβάλλοντος, η εφαρμογή των Στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, αποτελούν ζητήματα για τα οποία τα Κοινοβούλιά μας εργάζονται μεθοδικά ώστε να ξεπεραστούν προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας. Ταυτόχρονα, τα θέματα ενέργειας, περιλαμβανομένης της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων, της ενοποίησης της ενεργειακής αγοράς της Ασίας και της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βρίσκονται επίσης ψηλά στην ατζέντα των κρατών μας και η ενασχόλησή σας με αυτά, αναδεικνύει τη συμβολή που η κοινοβουλευτική οικονομική διπλωματία μπορεί να έχει στην όλη προσπάθεια. 

    Σε ότι αφορά στον τομέα της οικονομίας, η Κύπρος, έχοντας εξέλθει πρόσφατα από την οικονομική κρίση, αποτελεί ξανά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Παραμένει δε διεθνής ναυτιλιακός κόμβος, διαθέτοντας μεγάλο νηολόγιο, το τρίτο σε δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το δέκατο στον κόσμο, καθώς και σημαντικές υποδομές που συνεχώς αναβαθμίζονται. Ο τουρισμός συνεχίζει να ανθεί, ενώ και η ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων παρουσιάζει σημαντική άνοδο.  

    Σημαντικές συνεργασίες με επενδυτές από την Ασία αναπτύσσονται ήδη στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας, τις τηλεπικοινωνίες, τον ξενοδοχειακό τομέα, την ανάπτυξη μαρίνων και τις υποδομές, στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανάμεσα σ’ άλλα. Αύξηση παρουσιάζει η δραστηριοποίηση επενδυτικών ταμείων από την Ασία, τα οποία χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση για είσοδό τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Λαμπρό παράδειγμα συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών υποδομών με την Ασία αποτελεί και ο EuroAsia Interconnector, που σύντομα θα ενώνει την Ασία με την Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου. Ενδεικτική, εξάλλου, της δέσμευσής μας για προώθηση των οικονομικών σχέσεων με την Ασία, είναι η ένταξή μας στην Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων. Πέραν αυτών, είμαστε πολύ περήφανοι για το γεγονός ότι καλωσορίζουμε όλο και περισσότερους φοιτητές από την Ασία στα κυπριακά πανεπιστήμια.

Ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι Ασίας, Ευρώπης, Αφρικής, η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενεργό προώθηση των στόχων της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, φιλοδοξώντας να λειτουργήσει και ως γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας, τουλάχιστον μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, αν όχι και Αφρικής. Η συμμετοχή μας στην ΕΕ μάς έχει δείξει ότι η οικονομική συνεργασία και η αλληλεξάρτηση μπορούν να αποτελέσουν βάση για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. 

    Με αυτά τα δεδομένα, η Κύπρος φιλοδοξεί επίσης να καταστεί ενεργός παίκτης στην ώθηση της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, ένας Δρόμος», προωθώντας ενεργά και στο πλαίσιο της ΕΕ τη διασύνδεση βασικών θαλάσσιων οδών και διασυνοριακών υποδομών μεταξύ Μεσογείου και Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού. Ιδιαίτερα υπό το φως της ανακάλυψης σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει τόσο ως ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, ως διαπεριφερειακός ναυτικός και ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, αλλά και ως τροφοδότης της αγοράς ενέργειας της Ασίας, της μεγαλύτερης και μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο. 

Είναι γι’ αυτό που η Κύπρος καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις παραβιάσεις από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της ΑΟΖ της, οι οποίες όχι μόνο αποτελούν παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, αλλά παράλληλα στοχεύουν στην άρση της εμπιστοσύνης των διεθνών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (μεταξύ τους και Ασιατικοί κολοσσοί) και στην υπονόμευση των προσπαθειών μας για περιφερειακή οικονομική συνεργασία. 


Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί σύνεδροι,

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψή μου να μην εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής, κ. Νίκο Τορναρίτη, χάρη στις προσπάθειες του οποίου η Επιτροπή της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης συνέρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο. Ευχαριστίες και στον  Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Συνέλευσης, δρα Ali Khorram, για την πολύτιμη συνεισφορά του.

Σας εύχομαι καλή και παραγωγική δουλειά, αλλά και να απολαύσετε, όσο μπορείτε, τις ομορφιές του νησιού μας και την κυπριακή φιλοξενία. Κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και εύχομαι κάθε επιτυχία!