Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Άρχισε στο Πισσούρι, η συνεδρία μόνιμης Επιτροπής της APA - 26/6/2018

Άρχισε στο Πισσούρι, η συνεδρία μόνιμης Επιτροπής της APA - 26/6/2018

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, κήρυξε σήμερα την έναρξη των εργασιών της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΑΚΣ), οι οποίες πραγματοποιούνται στο Πισσούρι σήμερα, 26 και αύριο, 27 Ιουνίου 2018. 

Η Επιτροπή φιλοξενείται στην Κύπρο, σε συνέχεια της εκλογής του βουλευτή, κ. Νίκου Τορναρίτη, στην Αντιπροεδρία της ΑΚΣ και την Προεδρία της εν λόγω Επιτροπής.  Ο κ. Τορναρίτης θα προεδρεύει των εργασιών της Επιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια της διήμερης αυτής συνεδρίας της.

Τις εργασίες της Επιτροπής παρακολουθούν πέραν  των ενενήντα συνέδρων από δεκαεννέα κράτη μέλη της Συνέλευσης, ενώ στην εναρκτήρια τελετή παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και Πρέσβεις και εκπρόσωποι Πρεσβειών των χωρών μελών της ΑΚΣ με έδρα την Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στα ζητήματα ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης που απασχολούν την Επιτροπή, αλλά και ευρύτερα στη προώθηση στενότερης συνεργασίας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης σε πολλαπλά επίπεδα (ίδε χωριστό ανακοινωθέν για πλήρες κείμενο ομιλίας) .

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Νίκος Τορναρίτης, τόνισε στα δικά του εναρκτήρια σχόλια την ανάγκη συγκρότησης κοινής πολιτικής και εφαρμογής στοχευμένων δράσεων ως απαραίτητων εργαλείων για αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων σε ότι αφορά στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη (ίδε χωριστό ανακοινωθέν για πλήρες κείμενο ομιλίας).   

Οι εργασίες της Επιτροπής συνεχίζονται σήμερα μέχρι αργά το απόγευμα με συζήτηση τροπολογιών σε προσχέδια ψηφισμάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς της Ασίας, τη διασφάλιση των κοινών πολιτικών για οικονομική ανάπτυξη και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. 

Στα πλαίσια της συζήτησης των εν λόγω τροπολογιών, το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας, κ. Χριστάκης Τζιοβάνης, παρουσίασε προτάσεις, που εγκρίθηκαν από την ολομέλεια της Επιτροπής, για ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου από τα εθνικά κοινοβούλια της ΑΚΣ προς τις κυβερνήσεις τους σε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη γενικότερα και ειδικότερα την εφαρμογή στρατηγικών για βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων των κρατών μελών της Συνέλευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση  σε περιβαλλοντικά θέματα.  
 
Προ της λήξης των σημερινών εργασιών της Επιτροπής, θα συνέλθει η άτυπη Συμβουλευτική Ομάδα για την Ενέργεια, για να εξετάσει θέματα της αρμοδιότητάς της. 

Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή των συνέδρων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018