Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Έναρξη εργασιών της 13ης Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης - 23/11/2019

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, θα κηρύξει την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου (ώρα 9.00 π.μ.), την έναρξη των εργασιών της 13ης Διάσκεψης Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που φιλοξενείται για δεύτερη φορά στην Κύπρο, στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2019. Στη Διάσκεψη, θα συμμετάσχουν οι Προέδροι των Κοινοβουλίων της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν, του Μονακό και του Μαυροβουνίου. 

Οι εργασίες της Διάσκεψης είναι δομημένες γύρω από τρεις βασικές θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, με θέμα τις προκλήσεις, ευκαιρίες και βέλτιστες πρακτικές για τα Μικρά Κράτη της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή, κύριος ομιλητής θα είναι ο Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα και την Καινοτομία, κ. Κυριάκος Κόκκινος. 

Στη δεύτερη ενότητα, που αφορά στη συνεργασία μεταξύ περιφερειών, τις διάφορες μορφές της και τα οφέλη για τα Μικρά Κράτη της Ευρώπης, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και Προέδροι Κοινοβουλίων ή εκπρόσωποί τους, από Κράτη της Μέσης Ανατολής.  Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν οι Προέδροι των Κοινοβουλίων της Αιγύπτου και του Ομάν, οι Αναπληρωτές Πρόεδροι των Κοινοβουλίων της Σαουδικής Αραβίας και της Παλαιστίνης και Μέλος του Κοινοβουλίου του Κουβέιτ. Θα συμμετάσχει επίσης ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο. Στα πλαίσια αυτά, θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, με θέμα «Επενδύσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: προκλήσεις για τα μικρά κράτη», με βασικό ομιλητή τον Αντιπρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, κ. Κώστα Γαλαταριώτη.  

Την τρίτη ενότητα της Διάσκεψης θα απασχολήσει η συνεργασία μεταξύ Μικρών Κρατών Ευρώπης στον τομέα των σπάνιων νοσημάτων και η συμβολή των Κοινοβουλίων. Κύριος ομιλητής θα είναι ο δρ Φίλιππος Πατσαλής, Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Οι εργασίες της Διάσκεψης θα ολοκληρωθούν με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης των Προέδρων των Μικρών Κρατών Ευρώπης, όπου θα κωδικοποιούνται τα συμπεράσματα των συζητήσεων. Θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη με τη συμμετοχή των Προέδρων των Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή των συνέδρων το βράδυ της Τετάρτης, 27 Νοεμβρίου, ενώ το προηγούμενο απόγευμα οι σύνεδροι θα επισκεφθούν χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Λευκωσία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2019