Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Τριμερής συνάντηση - παρέμβαση ΠτΒ στην δεύτερη ενότητα : ιδάτινοι πόροι - 2/11/2017

Τριμερής συνάντηση - παρέμβαση ΠτΒ στην δεύτερη ενότητα : ιδάτινοι πόροι - 2/11/2017

2η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΙΣΡΑΗΛ, ΚΥΠΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑΣ
Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ - ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

• Το θέμα των υδάτινων πόρων μάς έχει ήδη απασχολήσει κατά την πρώτη Τριμερή Συνάντησή μας τον περασμένο Ιανουάριο, όπου αποφασίσαμε και τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας που να ασχοληθεί ειδικά με το θέμα αυτό. Εξάλλου, σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας, οι υδάτινοι πόροι έχουν επιλεγεί ως τομέας όπου, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης, η τριμερής συνεργασία έχει ενισχυθεί και διευρύνεται σε επιμέρους τομείς ειδικού ενδιαφέροντος, όπως η διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων, η αφαλάτωση και τα μέτρα ασφαλείας στις υποδομές νερού.

• Είμαι βέβαιος ότι, λόγω της έκτασης των προκλήσεων που σχετίζονται με τους υδάτινους πόρους ευρύτερα, το θέμα αυτό θα συνεχίσει να μας απασχολεί και κατά τις μελλοντικές μας ανταλλαγές. Κατά τις συζητήσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων μας, έχει ήδη κατατεθεί η πρόθεση διεύρυνσης του θέματος των υδάτινων πόρων, ώστε να καλύπτεται επίσης η Μεσόγειος Θάλασσα, οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και η ανάγκη διαχείρισής τους.

• Έχουμε διαπιστώσει κατά τις προηγούμενές μας συναντήσεις ότι οι προκλήσεις που συνδέονται με τους υδάτινους πόρους είναι σε μεγάλο βαθμό κοινές. Σχετίζονται δε κατά κύριο λόγο με τη λειψυδρία, ως αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών, της χαμηλής βροχόπτωσης στην περιοχή μας και της αύξησης των καταναλωτικών αναγκών σε υδάτινους πόρους. Συνδέονται επίσης με την κλιματική αλλαγή και την απειλή της απερήμωσης, που αναμένεται να πλήξουν ιδιαίτερα την περιοχή της Μεσογείου. Εξάλλου, η συνεπακόλουθη αναμενόμενη μετακίνηση πληθυσμών από τις περιοχές που θα πληγούν από την έλλειψη νερού, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια εκ των βασικότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

•   Στόχος μας, να μετατραπούν οι προκλήσεις αυτές σε ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων μας, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας. Επίσης στόχος μας, να μετατραπεί αυτή η πηγή εντάσεων και συγκρούσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε εργαλείο προώθησης της περιφερειακής συνεργασίας, για διασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας. Δηλώνουμε εκ νέου ότι τασσόμαστε υπέρ της επέκτασης της τριμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον τομέα των υδάτινων πόρων, σε τρίτες χώρες της περιοχής που ενδιαφέρονται να εξετάσουν μαζί μας πιθανούς τρόπους από κοινού διασφάλισης της ικανοποιητικής πρόσβασης στο νερό για όλους, αναγνωρίζοντας τη σημασία του αγαθού αυτού ως προαπαιτούμενου για τη διασφάλιση και άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

• Η Βουλή των Αντιπροσώπων προτείνει, στα πλαίσια της Τριμερούς μας Συνεργασίας, την επεξεργασία εγγράφου κοινών αρχών, στόχων και νομοθεσιών για τους υδάτινους πόρους. Εάν συμφωνήσουμε επί τούτου, το έγγραφο θα μπορεί να τύχει επεξεργασίας από την Ομάδα Εργασίας για τους υδάτινους πόρους που έχει ήδη συσταθεί και να υιοθετηθεί κατά την επόμενη συνάντησή μας.

• Εξάλλου, αναγνωρίζοντας τη σημασία ενίσχυσης της κουλτούρας σεβασμού του νερού, θέμα που τέθηκε από όλες τις πλευρές κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση της 14ης Σεπτεμβρίου 2017, προτείνουμε την ανάληψη δράσεων που να στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού, για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, διαχείρισης και εξοικονόμησης του νερού. Το σχεδιασμό της εκστρατείας θα μπορούσαν επίσης να αναλάβουν μέλη της Ομάδας Εργασίας, εμπλέκοντας και πολίτες των χωρών μας.