Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Πραγματοποιείται την Πέμπτη, η δεύτερη Τριμερής Συνάντηση Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ -31/10/2017

Πραγματοποιείται την Πέμπτη, η δεύτερη Τριμερής Συνάντηση Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ -31/10/2017

Πραγματοποιείται μεθαύριο Πέμπτη, 2η Νοεμβρίου 2017, η 2η Τριμερής Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, την οποία θα φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων.  Στη Συνάντηση συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων  κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ κ. Yuli Yoel Edelstein, συνοδευόμενος από το νέο Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Ισραήλ-Κύπρου στην Κνεσσέτ κ.Yakov Margi. Από κυπριακής πλευράς, θα παραστούν οι βουλευτές κ.κ. Ανδρέας Καυκαλιάς, Άγγελος Βότσης, Νίκος Νουρής, Δημήτρης Δημητρίου, Μιχάλης Γιωργάλλας και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μέλη των Ομάδων Εργασίας που συστάθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Παρόντες επίσης θα είναι ο Πρέσβης της Ελλάδας κ. Ηλίας Φωτόπουλος και ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας του Ισραήλ κ. Sami Abu Janeb.

Τις εργασίες της 2ης Τριμερούς Συνάντησης θα απασχολήσουν γενικότερα θέματα συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων των τριών χωρών, καθώς και θέματα που αφορούν ιδιαίτερα στους υδάτινους πόρους και στην επιχειρηματικότητα, έρευνα, καινοτομία και εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο συζήτησης των συγκεκριμένων θεμάτων, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν με σχετικές παρουσιάσεις τους εμπειρογνώμονες, επίσης μέλη των Ομάδων Εργασίας: Στην ενότητα για τους υδάτινους πόρους, θα γίνει εισήγηση από τη δρα Δέσπω Φάττα Κάσινου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Διευθύντρια του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού «Νηρέας», Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων στη γεωργία και τρέχουσες προκλήσεις σε σχέση με τους ρύπους αναδυόμενου ενδιαφέροντος». Θα παρουσιαστεί επίσης εισήγηση από το δρα Στέλιο Γιατρό, Επίκουρο Καθηγητή Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Υπεύθυνο Εκπαίδευσης ΕΙΤ RIS Climate-KIC στην Κύπρο, με θέμα «Οδικός Χάρτης για τη δημιουργία κόμβου κλιματικής καινοτομίας στην Κύπρο».

Στην ενότητα για την επιχειρηματικότητα, έρευνα, καινοτομία και εκπαίδευση, η κα Ιωάννα Κλεάνθους, Διευθύντρια Προγραμματισμού, Διεύθυνση ‘Ερευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης, Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, θα παρουσιάσει εισήγησή της, με θέμα «Ευκαιρίες Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σε θέματα εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας». Ο δρ Μάριος Δ. Δικαιάκος, Καθηγητής Πληροφορικής, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα αναπτύξει το θέμα «Η τριμερής συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας υπό το πρίσμα των διεθνών καλών πρακτικών».

Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης, στις 9.00 π.μ. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 13.15, με την υιοθέτηση και υπογραφή Κοινής Διακήρυξης. Στη συνέχεια, οι Πρόεδροι των τριών Κοινοβουλίων θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων θα παραθέσει, τέλος, επίσημο γεύμα προς τιμή των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και του Ισραήλ και όλων των συμμετεχόντων στη Συνάντηση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 31 Οκτωβρίου  2017


2Η TΡΙΜΕΡHΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ
ΚΥΠΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑΣ, ΙΣΡΑΗΛ
Λευκωσία, 2 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

Άφιξη αντιπροσωπιών.

21.00   Ανεπίσημο δείπνο από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, στην ψαροταβέρνα «Περιγιάλι στην πόλη».
       
Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

08:45  Αναχώρηση για τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

09:00  Έναρξη των εργασιών της Συνάντησης

Εναρκτήριος χαιρετισμός από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων  κ. Δημήτρη Συλλούρη.

Χαιρετισμός από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση.

Χαιρετισμός από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ κ. Yuli Yoel Edelstein.

09:20  Ομαδική φωτογραφία.

09:30  Ενότητα 1: Γενικά Θέματα Συνεργασίας

Εισαγωγή από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη.

Παρέμβαση από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ κ. Yuli Yoel Edelstein.

Παρέμβαση από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση.

Συζήτηση.

Σύνοψη από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη.

10:30-11:00 Διάλειμμα για καφέ.

11:00 Ενότητα 2: Υδάτινοι πόροι

Eισαγωγή από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση.

Εισήγηση από τη δρα Δέσπω Φάττα Κάσινου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Διευθύντρια Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου Νερού Νηρέας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων στη γεωργία και τρέχουσες προκλήσεις σε σχέση με τους ρύπους αναδυόμενου ενδιαφέροντος».

Εισήγηση από το δρα Στέλιο Γιατρό, Επίκουρο Καθηγητή Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Υπεύθυνο Εκπαίδευσης ΕΙΤ RIS Climate-KIC στην Κύπρο, με θέμα «Οδικός χάρτης για τη δημιουργία κόμβου κλιματικής καινοτομίας στην Κύπρο».

Παρέμβαση από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ κ. Yuli Yoel Edelstein.

Παρέμβαση από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη.

Συζήτηση.

Σύνοψη από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση.

12:00   Ενότητα 3: Επιχειρηματικότητα, Έρευνα, Καινοτομία και Εκπαίδευση

Εισαγωγή από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ κ. Yuli Yoel Edelstein.

Εισήγηση από την κα Ιωάννα Κλεάνθους, Διευθύντρια Προγραμματισμού, Διεύθυνση Έρευνας, Καινοτομίας και Διά Βίου Μάθησης, Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, με θέμα «Ευκαιρίες Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ σε θέματα εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας».

Εισήγηση από το δρα Μάριο Δ. Δικαιάκο, Καθηγητή Πληροφορικής, Διευθυντή Κέντρου Επιχειρηματικότητας, Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «H τριμερής συνεργασία Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας υπό το πρίσμα των διεθνών καλών πρακτικών».

Παρέμβαση από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη.

Παρέμβαση από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση.

Συζήτηση.

Σύνοψη από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ κ. Yuli Yoel Edelstein.

13:00   Λήξη των εργασιών της Συνάντησης

Καταληκτικά σχόλια από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ κ. Yuli Yoel Edelstein.

Καταληκτικά σχόλια από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση.

Καταληκτικά σχόλια από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη.

13:15   Υιοθέτηση και υπογραφή Κοινής Διακήρυξης.

Δηλώσεις των Προέδρων στον τύπο.

13:30   Επίσημο γεύμα από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη, στο εστιατόριο «Bastione».

Αναχώρηση αντιπροσωπιών.