Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

2η Τριμερής Συνάντηση - Παρέμβαση ΠτΒ- Ενότητα 3 - Επιχειρηματικότητα, Ερευνα, Καινοτομία και Εκπαίδευση - 2/11/2017

2η Τριμερής Συνάντηση - Παρέμβαση ΠτΒ- Ενότητα 3 - Επιχειρηματικότητα, Ερευνα, Καινοτομία και Εκπαίδευση - 2/11/2017

2Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ
ΚΥΠΡΟΥ, ΕΛΛΑΔΑΣ, ΙΣΡΑΗΛ
Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΛΛΟΥΡΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΡΕΥΝΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

• Οι υπό συζήτηση τομείς αποτελούν βασική συνιστώσα στις προσπάθειες των κρατών για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Λειτουργούν ως ισχυρή κινητήρια δύναμη για την αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων. Για τη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα αναχαιτίσουν τη μετανάστευση και τη «διαρροή εγκεφάλων», δίδοντας στους νέους μας ελπιδοφόρες προοπτικές για επαγγελματική καταξίωση και αξιοπρεπή ζωή.

 • Κεντρική θέση σε αυτές τις προσπάθειες έχουν οι μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των μικρών, ανοικτών οικονομιών. Στην Κύπρο, ξεπερνούν σε ποσοστό το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων.

• H έρευνα και η καινοτομία, ως κύριοι εμπνευστές και τροφοδότες του επιχειρείν, κυρίως μεταξύ των νέων, πρέπει να βρίσκουν γόνιμο πεδίο έκφρασης και ανάπτυξης στον τομέα της εκπαίδευσης, ο οποίος πρέπει να τυγχάνει της πλήρους στήριξης της πολιτείας. Κύρια επιδίωξη πρέπει να είναι η ανάδειξη αυτών των αλληλοενισχυόμενων τομέων, μέσα από οριζόντιες και στοχευμένες πολιτικές.

• Οι πολιτικές αυτές πρέπει πρώτιστα να στοχεύουν στην καλλιέργεια μιας καινοτόμου και επιχειρηματικής νοοτροπίας. Χρειάζεται λοιπόν ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που να καλύπτει τους τομείς  της εκπαίδευσης, της κατεύθυνσης σπουδών, της κατάρτισης και της δια βίου μάθησης, αντιστοιχώντας τους με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, πρέπει να επιδιωχθούν η σύνδεση επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και η δημιουργία συμπράξεων έρευνας και καινοτομίας.

• Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ένα κόσμο ολοένα πιο ανταγωνιστικό, συνεπεία της παγκοσμιοποίησης. Οι πληροφορίες και επικοινωνίες, με γνώμονα τη συνετή χρήση τους για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των προσωπικών δεδομένων και της πνευματικής ιδιοκτησίας, αποτελούν τομέα υψηλής προστιθέμενης αξίας και βασικό εργαλείο στον ραγδαία εξελισσόμενο κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων.

• Η Κύπρος, δυστυχώς, παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις, τόσο στην έρευνα, όπου το ποσοστό συνολικών δαπανών αντιστοιχεί μόλις στο 0.48% του ΑΕΠ, με την τριτοβάθμια εκπαίδευση να καλύπτει σχεδόν το 50% του συνόλου  (στοιχεία Στατιστικής Υπηρεσίας, 20.7.2017), όσο και στον τομέα των πληροφοριών και επικοινωνιών. 

• Το Ισραήλ έχει σημειώσει εντυπωσιακά άλματα, όντας πρωτοπόρο στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, με χιλιάδες νεοφυείς επιχειρήσεις και παγκόσμια πρωτιά σε κατά κεφαλήν επενδύσεις σε επιχειρηματικά κεφάλαια.

• Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι επισημάνσεις και εισηγήσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή του Οργανισμού “Start Up Nation Central”, Καθηγητή Οικονομικών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, κ. Eugene Κandel, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο. Αυτές αφορούσαν στις δυνατότητες παράλληλης ανάπτυξης της οικονομίας της καινοτομίας, σε συγκεκριμένους τομείς δυνητικής υπεροχής, ιδιαίτερα ενόψει ευκαιριών που αναμένεται να προκύψουν λόγω του Brexit.

• Το περιβάλλον ανάπτυξης της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας εξελίσσεται ραγδαία, με απεριόριστες ευκαιρίες, αλλά και κινδύνους. Αποφεύγοντας τη χειραγώγηση του οικοσυστήματος που δημιουργείται, τα κράτη έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στο να διασφαλίσουν την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία του.

• Ως Κοινοβούλια, μπορούμε να συμβάλουμε σημαντικά στην ενθάρρυνση και προώθηση της αναγκαίας νοοτροπίας της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Κοινές δράσεις μπορούν να αναληφθούν στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου και του ελέγχου, για επίσπευση της υιοθέτησης των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων όσον αφορά στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τις υποδομές, αλλά και τους ανεπαρκείς υποστηρικτικούς μηχανισμούς.

• Ουσιαστική μπορεί επίσης να είναι η συμβολή κοινών δράσεων των Κοινοβουλίων μας για προσέγγιση νέων φοιτητών και επιχειρηματιών των τριών χωρών, μέσω εκδηλώσεων, όπως η «Βουλή των νέων» και/ή διαγωνισμών που θα επιβραβεύουν καινοτόμες ιδέες και τη νεανική επιχειρηματικότητα.

• Αναμφίβολα η συμμετοχή νέων της διασποράς των τριών χωρών μας σε τέτοιες δράσεις θα διευρύνει τους ορίζοντες και θα αυξήσει τις προοπτικές για τους νέους μας, εξυπηρετώντας και τους στόχους της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ. 

• Μέσα από τη συζήτησή μας, μπορούμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες δράσεις πρόσθετης αξίας, τις οποίες να επεξεργαστούμε περαιτέρω.