Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας - 20/05/2024

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας - 20/05/2024

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα σε εθιμοτυπική συνάντηση τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.  Toν κ. Γεωργιάδη συνόδευαν ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και ο βουλευτής, πρώην Υπουργός Υγείας της Ελλάδας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης.

Καλωσορίζοντας τους Έλληνες αξιωματούχους, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι οι αδελφικές σχέσεις, η άριστη συνεργασία και το μεγάλο εύρος των συνεργειών Ελλάδας και Κύπρου, σε όλα τα επίπεδα, επαναβεβαιώνονται με κάθε δυνατή ευκαιρία και στην πράξη. Σημείωσε, συναφώς, τη θετική κατάληξη του ζητήματος της έκδοσης Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) για τους Κύπριους φοιτητές στην Ελλάδα και εξέφρασε εκ νέου ευχαριστίες προς τον κ. Γεωργιάδη για την ουσιαστική παρέμβασή του προς αυτή την κατεύθυνση. Η κ. Δημητρίου τόνισε ότι το αρραγές μέτωπο μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου πρέπει να ενδυναμωθεί έτι περαιτέρω ενόψει των σύνθετων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες και ως μέλη της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας.

Αναφερόμενη στις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις επί του εδάφους και υπογράμμισε ότι άμεσος στόχος παραμένει η επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού εντός του πλαισίου και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η κ. Δημητρίου επισήμανε τη σημασία της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», ως ενδεικτικής της σημαντικής γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κοινό μέτωπο έναντι των δύσκολων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε μια ιδιαίτερα ασταθή και γρήγορα μεταβαλλόμενη εποχή. Τόνισε δε την ανάγκη διεύρυνσης του μετώπου αυτού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε οι προκλήσεις αυτές να αντιμετωπιστούν με κοινές δράσεις στον τομέα της υγείας και σε άλλους τομείς.

Κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για ζητήματα ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος, ειδικότερα για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και για τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024