Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας - 17/05/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας - 17/05/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με την Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Πολωνίας (Sejm) κ. Elżbieta Witek, η οποία πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης της κ. Δημητρίου. Την κ. Witek συνόδευαν η Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Πολωνίας-Κύπρου στην Κάτω Βουλή της Πολωνίας κ. Marta Kubiak, η Πρέσβειρα της Πολωνίας στην Κύπρο κ. Irena Lichnerowicz-Augustyn και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Κοινοβουλίου της Πολωνίας.

Καλωσορίζοντας την κ. Witek στην Κύπρο η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί ισχυρό μήνυμα της προσήλωσης των δύο χωρών σε κοινές αρχές και αξίες, οι οποίες βάναυσα καταπατούνται στην Ουκρανία, αλλά και στην Κύπρο από την Τουρκία εδώ και σαράντα εννέα χρόνια.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι επιθυμία της Ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, εντός του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προς επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, η οποία να διασφαλίζει συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ευημερίας προς όφελος του Κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Δυστυχώς, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, η Τουρκία εμμένει στην αξίωσή της για λύση «δύο κρατών» και εντείνει τις προκλήσεις της εις βάρος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε, να διατηρήσουμε την ενότητα μας και τη ξεκάθαρη στάση μας υπέρ του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, στηρίζοντας με κάθε δυνατό τρόπο την Ουκρανία και τον λαό της γιατί αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, αποτελεί καίριο πλήγμα ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές και ζήτημα επιβίωσης για την Ουκρανία και την Ευρώπη.

Η κ. Witek εξήρε τη στενή συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν στο πλαίσιο της δράσης των Γυναικών Προέδρων Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κάθε μια ξεχωριστά για στήριξη των Ουκρανών προσφύγων, ειδικότερα των γυναικών και των παιδιών.

Οι Προέδροι των δύο Κοινοβουλίων εξήραν τις εξαιρετικές σχέσεις φιλίας που συνδέουν την Κύπρο και την Πολωνία, εκφράζοντας την κοινή τους βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων, ειδικότερα στο πλαίσιο του Τρίο Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο θα συμμετέχουν οι δύο χώρες κατά την περίοδο 2025 – 2026.

Εξάλλου, οι δύο Προέδροι υπογράμμισαν τη σημασία του ενεργού ρόλου που οι γυναίκες ηγέτιδες διαδραματίζουν στην πολιτική ζωή των χωρών τους, αλλά και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, μέσα από την αποτελεσματική άσκηση της οποίας δίνεται η δυνατότητα ανάδειξης σημαντικών θεμάτων, περιλαμβανομένων θεμάτων που άπτονται της ισότητας των φύλων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών ανά τον κόσμο. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ,
Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023