Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Φινλανδίας στην Κύπρο - 03/05/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Φινλανδίας στην Κύπρο - 03/05/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Φινλανδίας στην Κύπρο κ. Harri Mäki-Reinikka. 

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις Κύπρου-Φινλανδίας και οι προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως της υγείας και της ναυτιλίας. Εκφράστηκε δε η κοινή βούληση για προώθηση τακτικότερων ανταλλαγών μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων  σε διάφορα επίπεδα. 

Αναφερόμενη στην παρούσα κατάσταση όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ανησυχία για τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ειδικότερα για τις αρνητικές εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, οι οποίες, υπογράμμισε η κ. Δημητρίου, υπονομεύουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της χώρας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο κ. Mäki-Reinikka επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Φινλανδίας υπέρ της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου, επισημαίνοντας ότι τα σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ξεκάθαρα. Τόνισε δε ότι η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς την επανένωση της Κύπρου.

Εξάλλου, ο κ. Mäki-Reinikka αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Φινλανδία στη εν εξελίξει συζήτηση για το Μέλλον στο επίπεδο των κοινοβουλίων, στη βάση της Κοινής Δήλωσης της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για το Μέλλον, που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι τον περασμένο Οκτώβριο. Η κ. Δημητρίου εξέφρασε το ενδιαφέρον της για το υπό διαμόρφωση παγκόσμιο δίκτυο κοινοβουλευτικών επιτροπών για το Μέλλον και την πρόθεσή της να εξετάσει ενδεχόμενη συμμετοχή της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτό.  

Ο κ. Mäki-Reinikka ενημέρωσε, τέλος, την Πρόεδρο της Βουλής για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία και έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για θέματα ευρωπαϊκού και ευρύτερου ενδιαφέροντος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 3 Μαΐου 2023