Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση - 02/05/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση - 02/05/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας (ΔΕΣ) Αρμενίας-Κύπρου στην Αρμενική Εθνοσυνέλευση, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων. Της αντιπροσωπίας ηγείται ο Πρόεδρος της ΔΕΣ Αρμενίας-Κύπρου κ. Hayk Konjoryan και σε αυτή συμμετέχουν οι βουλευτές κ. Vladimir Vardanyan, κ. Rustam Bakoyan, κ. Hayk Tsirunyan, κ. Karen Hambardzumyan και κα Arusyak Manavazyan. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή κ. Βαρτκές Μαχτεσιάν.

Καλωσορίζοντας τα μέλη της ΔΕΣ Αρμενίας-Κύπρου, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η σύσταση αντίστοιχων αντιπροσωπιών φιλίας, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπέγραψαν τα δύο Κοινοβούλια το 2003, αντανακλάτους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και λαών, οι οποίες εδράζονται στις κοινές αρχές της διεθνούς νομιμότητας και της προάσπισης του διεθνούς δικαίου. Η κ. Δημητρίου επισήμανε ιδιαίτερα τη συμβολή της αρμενικής παροικίας, ως αναπόσπαστου τμήματος της κυπριακής κοινωνίας και του Αντιπροσώπου της στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Μαχτεσιάν, στην περαιτέρω ενδυνάμωση αυτών των δεσμών.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου προς την Αρμενία. Συναφώς, σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπήρξε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και η δεύτερη στον κόσμο που αναγνώρισε την αρμενική γενοκτονία, με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής, το 1975, ενώ με άλλο ψήφισμά του το Σώμα ποινικοποίησε την άρνησή της, το 2015. Σημείωσε επίσης την ομόφωνη έγκριση, πιο πρόσφατα, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τριών καταδικαστικών ψηφισμάτων για την παραβίαση της εκεχειρίας από το Αζερμπαϊτζάν και την επιθετικότητα της χώρας αυτής, με συνεργό την Τουρκία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και εναντίον της Αρμενίας και επέκρινε ιδιαίτερα τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Lachin, ενέργεια που προκάλεσε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Η Κύπρος, ανέφερε η  Πρόεδρος της Βουλής, εξακολουθεί να βιώνει μετά από σαράντα εννιά χρόνια, τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αυξανόμενες προκλήσεις και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Η κα Δημητρίου εξέφρασε ειλικρινή εκτίμηση για τη θέση αρχών και τη σταθερή στήριξη της Αρμενίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των αντιπροσωπιών Κύπρου και Αρμενίας στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας για τη διεκδίκηση των δικαίων των δύο λαών.  

Ο επικεφαλής της αρμενικής αντιπροσωπίας κ. Hayk Konjoryan μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης προς την Πρόεδρο της Βουλής.

Ο κ. Konjoryan υπογράμμισε ότι οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών αποτελούν θεμέλιο για τον διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων καi τη δέσμευσή του να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην αρμενική παροικία, ως ισχυρό σύνδεσμο μεταξύ των δύο χωρών και στο σημαντικό έργο που επιτελεί σε αυτό το πλαίσιο ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Konjoryan εξέφρασε την εκτίμηση της Αρμενίας, τόσο για το πρόσφατο ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο οποίο καταδικάζεται απερίφραστα η επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όσο και για τη διαχρονική στήριξη της Βουλής της Κύπρου, στο διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών, στους οποίους συμμετέχουν αντιπροσωπίες των δύο χωρών. 

Παράλληλα, ο κ. Konjoryan επαναβεβαίωσε τη θέση αρχών της Αρμενίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και την ακλόνητη αλληλεγγύη και στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, προς όφελος του κυπριακού λαού.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα ευρύτερου διεθνούς ενδιαφέροντος. Η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι, εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης γεωπολιτικών αναταράξεων και ανακατατάξεων, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό σύνθετων προκλήσεων με όπλο πάντοτε την ακλόνητη προσήλωση σε κοινές αρχές, χωρίς εκπτώσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 2 Μαΐου 2023