Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ολομέλεια για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 09/03/2023

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ολομέλεια για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - 09/03/2023

Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - Συνεδρία ολομέλειας - 9 Μαρτίου 2023

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Ως παγκόσμια ημέρα εορτασμού για την ανάδειξη των προβλημάτων και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, που μέσα από αγώνες και θυσίες διεκδίκησαν, θεσπίστηκε το 1977 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η 8η Μαρτίου.  Προηγήθηκε ωστόσο ο εορτασμός της εθνικής ημέρας της γυναίκας το 1909 εις ανάμνηση της μεγάλης διαμαρτυρίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας το 1857 στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

Με φετινό σύνθημα «Αγκαλιάστε την ισότητα», τιμούμε τη σύγχρονη γυναίκα για τη δράση και τη δημιουργικότητά της σε όλους τους τομείς και κυρίως για τη συμβολή της στη συνοχή του κοινωνικού ιστού μέσω των ποικίλων ρόλων που καλείται να επιτελέσει.  Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πλαισιώθηκε από δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την απόδοση τιμών στις γυναίκες που διαχρονικά αγωνίζονται να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην κοινωνία, επαινώντας και εξυψώνοντάς τις, γεγονός που μας κάνει όλες και όλους υπερήφανους.  

Οφείλουμε, ως πολιτεία, να προασπίσουμε την ίση και δημοκρατική εκπροσώπηση των γυναικών σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου, καθώς και την παροχή ίσων ευκαιριών ανέλιξης, ώστε να υπάρξει πραγματική ισότητα των δύο φύλων.  Μόνο τότε θα μιλάμε για ευνομούμενο κράτος, όταν οι γυναίκες θα αντιμετωπίζονται με ισότητα, ενώ με το έργο, τις γνώσεις και τη δύναμή τους θα έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν τα εύσημα σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς και τους χώρους. 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν σταδιακά πετύχει κάποιους στόχους και έχουν κατακτήσει κάποια αυτονόητα δικαιώματα, έχουμε να διανύσουμε σημαντικά βήματα μέχρι να φθάσουμε σε μια κοινωνία ισότητας των φύλων.  Δυστυχώς, η καθημερινότητα καταδεικνύει ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι θύματα έμφυλων διακρίσεων και έμφυλης βίας, γεγονός που πλήττει κατάφωρα την αξιοπρέπειά τους και παραβιάζει σημαντικά τα δικαιώματά τους στην εργασία και σε άλλους χώρους. 

Ως εκ τούτου, αποτελεί αδήριτη ανάγκη ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών στον χώρο εργασίας ή σε δημόσιους χώρους, καθώς και την πρόληψη ή/και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, κατ’ απαίτηση της σχετικής σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και εγώ προσωπικά αναγνωρίζουμε και στηρίζουμε την αξιέπαινη δράση και συνεισφορά των διάφορων οργανισμών, όπως ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, ο οποίος μόλις πέρσι εγκαινίασε το «Σπίτι της Γυναίκας», έναν χώρο φιλοξενίας-καταφύγιο για τις κακοποιημένες γυναίκες.  Επικροτούμε επίσης το έργο του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που προωθεί και συμβάλλει θετικά σε προγράμματα κοινωνικού, πολιτικού και οικονομικού περιεχομένου που σχετίζονται με τα θέματα του φύλου και των δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.  Θα ήθελα να αναφέρω σε αυτό το σημείο πως η συνεργασία της Βουλής με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, στα πλαίσια του συνεδρίου «Φύλο και Εκπαίδευση», που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν άριστη.  Επ’ ευκαιρία των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το Γραφείο της Προέδρου της Βουλής μαζί με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου διοργάνωσαν χθες εργαστήριο με θέμα «Ένταξη της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές».  Σκοπός τoυ σεμιναρίου ήταν η παρουσίαση και ανάλυση της σημασίας της ένταξης της διάστασης του φύλου (gender mainstreaming) στις δημόσιες νομοθεσίες και πολιτικές.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, χαιρετίζουμε την ιδέα και την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2021-2025 της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό την πλήρη εφαρμογή του Ψηφίσματος 1325 «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», το οποίο υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2000, αναγνωρίζοντας τον δυσανάλογο και ειδικό αντίκτυπο των συγκρούσεων στον γυναικείο πληθυσμό και αναδεικνύοντας τον υποτιμημένο ρόλο των γυναικών στην οικοδόμηση της ειρήνης.  Το ψήφισμα δεν αποσκοπεί αποκλειστικά στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.  Η εδραίωση των δικαιωμάτων των γυναικών ενισχύει παράλληλα την προσπάθεια για πλήρη και ουσιαστική ισότητα, η οποία συμβάλλει αναμφισβήτητα στην ευημερία των κοινωνιών και την οικονομική ανάπτυξη.

Αφουγκραζόμενοι, τέλος, τη διαχρονική ανάγκη για την προστασία και ασφάλεια κάθε γυναίκας και κάθε νεαρού κοριτσιού, αλλά και την ευαισθητοποίηση γύρω από το εν λόγω ζήτημα, συζητούμε και εστιάζουμε στο συγκεκριμένο θέμα με τη δέουσα προσοχή και βαρύτητα.  Ο θεμέλιος λίθος ετέθη με τη θεσμοθέτηση του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας και την ποινικοποίηση του σεξισμού, ισχυροποιώντας έτσι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο κυρώθηκε η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν ενδεχόμενες αδυναμίες ή/και κενά.  Η τροχοδρόμηση ρυθμιστικών ενεργειών σε νομοθετικά και κοινωνικά πλαίσια είναι ευθύνη ολωνών μας και απαιτεί συνέργεια του κράτους, του νομοθετικού σώματος, των οργανώσεων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών εν γένει.  

Η ισότητα, η ίση εκπροσώπηση, ίσες ευκαιρίες, η ισχυροποίηση της αντιπροσωπευτικότητας και της ίδιας της δημοκρατίας μας αφορά όλες και όλους.