Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Fit for 55.

Fit for 55: Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον πενήντα πέντε τοις εκατόν (55%) έως το 2030 και η προτεινόμενη δέσμη νομοθετικών μεταρρυθμίσεων και ενεργειών προς επίτευξη του κλιματικού αυτού στόχου.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου 2023, αυτεπάγγελτα εξέτασε το ως άνω θέμα, σε συνέχεια της συνεδρίας της με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου 2021, στην παρουσία εκπροσώπου του Τμήματος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, έγινε παρουσίαση από τον εκπρόσωπο του Τμήματος Περιβάλλοντος αναφορικά με την πορεία συμμόρφωσης της Κύπρου και τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν προς επίτευξη του συλλογικού στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. 

Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στα αμιγώς περιβαλλοντικά ζητήματα. Ειδικότερα, συζητήθηκε η αναδιάρθρωση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ), η αναθεώρηση του Κανονισμού για τον επιμερισμό των προσπαθειών (ESR), την πρόταση Κανονισμού για τη σύσταση Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα, την αναθεώρηση του Κανονισμού για τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας (LULUCF), τη νέα δασική στρατηγική της ΕΕ για το 2030, την αναθεώρηση του Κανονισμού για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και την αναθεώρηση της Οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που προσκλήθηκαν, είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του θέματος. 

Η Επιτροπή εξέφρασε την πρόθεσή της να παρακολουθεί στενά, τόσο τη διαδικασία αναθεώρησης των εθνικών πολιτικών και των στόχων προς επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, όσο και την πρόοδο που σημειώνεται στην υλοποίησή τους, στο πλαίσιο μελλοντικών συνεδριών. Επίσης, η Επιτροπή πρότεινε την προώθηση δράσεων με σκοπό την ενημέρωση της Ολομέλειας σε σχέση με το περιεχόμενο της δέσμης «Fit for 55».