Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Υπηρεσιακό σεμινάριο για θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Μονάδα Ελέγχου της  Οικονομικής Διακυβέρνησης και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (EGOV)  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) συνδιοργάνωσαν, στις 8 και 9 Ιουνίου 2023, υπηρεσιακό σεμινάριο στη Βουλή, με τη συμμετοχή συνέδρων από 20 εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και το ΕΚ.

Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και εμπειρογνωμοσύνης σε διοικητικό επίπεδο όσον αφορά θέματα Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς και ευρύτερα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. 

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου συζητήθηκαν τρεις θεματικές ενότητες. Την πρώτη θεματική ενότητα απασχόλησαν οι τρέχουσες προκλήσεις και η επιτευχθείσα πρόοδος στην υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υπό το φως της ενσωμάτωσης του Σχεδίου “REPowerEU”. Στο ίδιο πλαίσιο, εκπρόσωποι του Πορτογαλικού Κοινοβουλίου, της Ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων και του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Γερμανίας παρουσίασαν τις βέλτιστες κοινοβουλευτικές πρακτικές των χωρών τους, όσον αφορά την υλοποίηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η δεύτερη θεματική ενότητα επικεντρώθηκε στις πολλαπλές οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις επακόλουθες εθνικές και ευρωπαϊκές απαντήσεις.  

Η τρίτη θεματική ενότητα είχε ως αντικείμενο τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε χέση με την τρέχουσα μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Επίσης, εξετάστηκε ο ρόλος των ανεξάρτητων δημοσιονομικών αρχών στο πλαίσιο της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη στήριξη του κοινοβουλευτικού ελέγχου και την ενίσχυση της εθνικής οικειοποίησης των δημοσιονομικών κανόνων. Τέλος, συζητήθηκε ο εκτιμώμενος αντίκτυπος της μεταρρύθμισης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και στο ΕΚ.