Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας στην αγορά της Ένωσης – έγγραφο COM(2022) 453 final

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού («η Επιτροπή») εξέτασε, σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουνίου 2023, την πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την απαγόρευση των προϊόντων καταναγκαστικής εργασίας στην αγορά της Ένωσης [έγγραφο COM (2022) 453]. 

Η υπό αναφορά πρόταση Κανονισμού έρχεται να συμπληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σχετικά με την καταναγκαστική εργασία και να θεσπίσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό μέσω του οποίου τα κράτη μέλη θα έχουν την εξουσία να διατάσσουν την απαγόρευση διάθεσης στην αγορά και/ή την απόσυρση από την αγορά προϊόντων, για τα οποία χρησιμοποιήθηκε καταναγκαστική εργασία και να δεσμεύουν ή να κατάσχουν απευθείας ένα προϊόν που προέρχεται από καταναγκαστική εργασία.

Στη συνεδρία κλήθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, οι οποίοι παρουσίασαν τους βασικούς στόχους της πρότασης Κανονισμού. Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε έγινε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών της Επιτροπής επί διαφόρων πτυχών της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης. 

Η Επιτροπή εξέφρασε την πρόθεσή της να συνεχίσει τη συζήτηση του θέματος στην παρουσία εκπροσώπων όλων των αρμόδιων κυβερνητικών υπηρεσιών και επηρεαζόμενων ομάδων, σε μελλοντική συνεδρία της, προκειμένου να διαμορφώσει την τελική της θέση επί της υπό αναφορά νομοθετικής πρότασης. 

Σημειώνεται περαιτέρω ότι, η εν λόγω πρόταση Κανονισμού αποτελεί αντικείμενο εξέτασης από 15 κοινοβούλια  άλλων κρατών μελών της ΕΕ.