Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ημερίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη δέσμη νομοθεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Fit for 55»

Η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργάνωσε, στις 23 Ιουνίου 2023, ημερίδα με θέμα τη δέσμη νομοθεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) «Προσαρμογή Στόχων στο 55%» («Fit for 55»). Την ημερίδα προσφώνησαν η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των βουλευτών και των βουλευτριών, καθώς και του προσωπικού της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη δέσμη νομοθεσιών που η ΕΕ στοχεύει να εγκρίνει, με στόχο ένα καλύτερο και θεσμικά πιο υγιές φυσικό περιβάλλον, προστατεύοντας με σειρά μέτρων, καινοτόμων αλλαγών και κανονισμών προστασίας το φυσικό περιβάλλον των κρατών μελών της ΕΕ.

Το «Fit for 55» αφορά μια σειρά προτάσεων για την αναθεώρηση και την επικαιροποίηση της ενωσιακής νομοθεσίας και τον καθορισμό νέων πρωτοβουλιών, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές των κρατών μελών της Ένωσης συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι το 2030.

Ειδικότερα, οι παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης αφορούσαν τις ακόλουθες επιμέρους θεματικές ενότητες: (α) το νέο θεσμικό πλαίσιο της δέσμης «Fit for 55» που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή (β) τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για βιώσιμες αεροπορικές μεταφορές (ReFuel EU Aviation) (γ) τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Ανάπτυξη Υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων (δ) τη δέσμη «Fit for 55» σε σχέση με τις ΑΠΕ, τα κτίρια και την εξοικονόμηση ενέργειας και (ε) τη δημιουργία κλιματικού νόμου στην Κύπρο, τα οφέλη που μπορεί να έχει στην οικονομία της χώρας, αλλά και στην εικόνα της ως πρωτοπόρου στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Ο ρόλος του νομοθετικού σώματος όσον αφορά τη θέσπιση και τη διαμόρφωση της νέας νομοθεσίας είναι καθοριστικός, προκειμένου να διασφαλιστεί  η ομαλή μετάβαση σε πιο αειφόρες πρακτικές, οι οποίες θα αφορούν διάφορους τομείς, όπως αυτούς της υγείας, της παιδείας, της οικονομικής ευημερίας και απασχόλησης, της μετανάστευσης, των μεταφορών, της αντοχής υποδομών, της προστασίας του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας κ.ά.