Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Αυστραλίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνεδρία της που πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2023, ενημερώθηκε από την Ύπατη Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο κα Fiona McKergow για την πορεία των διαπραγματεύσεων όσον αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Αυστραλίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Κοινός στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στα μέσα του 2023. Ωστόσο, βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην παρούσα φάση αποτελεί η εξεύρεση συμφωνημένου πλαισίου σε σχέση με την εμπορία των γεωργικών προϊόντων. Σημαντική πτυχή των διαπραγματεύσεων αποτελεί επίσης η επιδίωξη της ΕΕ για κατοχύρωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων στην αγορά της Αυστραλίας. Η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί στοιχείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της Ένωσης, λαμβανομένου υπόψη του σημαντικού αριθμού ατόμων κυπριακής καταγωγής που εμπορεύονται κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα στην εν λόγω αγορά. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΕ, η σύναψη συμφωνίας με την Αυστραλία, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών της Ένωσης προς την Αυστραλία κατά 30% μέχρι το 2030. Επισημαίνεται συναφώς ότι, βασικό στοιχείο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου αποτελεί η μείωση ή η κατάργηση, ανάλογα, των εισαγωγικών δασμών επί διαφόρων κατηγοριών προϊόντων, προκειμένου να αναπτυχθεί περισσότερο το εμπόριο.