Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922

Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922

Εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022 σε 1 000 αντίτυπα και αποτελεί μεταφορά του υλικού της έκθεσης που ετοίμασε και παρουσίασε η Βουλή των Αντιπροσώπων το 2018 με τίτλο «Η κυπριακή γη υποδέχεται τους πρόσφυγες του 1922», το οποίο εμπλουτίστηκε με περαιτέρω κείμενα και φωτογραφικό υλικό.  

Στην έκδοση, η οποία είναι δίγλωσση (ελληνικά και αγγλικά), παρουσιάζονται αυτούσιες οι πηγές, που στην πλειονότητά τους είναι στην Ελληνική και ευανάγνωστες, γι’ αυτό και αποφεύχθηκε ο σχολιασμός τους. Ωστόσο, κάποια έγγραφα της αποικιοκρατικής διοίκησης είναι στην Αγγλική και για τον λόγο αυτό παρατίθεται σύντομος σχολιασμός στα ελληνικά. 

Στο βιβλίο αποτυπώνονται, μέσω του ημερήσιου τύπου της εποχής, εγγράφων, τηλεγραφημάτων και επιστολών, καθώς και φωτογραφιών, ο ξεριζωμός και η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων στην Κύπρο, η αρνητική στάση της αποικιοκρατικής κυβέρνησης, ο αλτρουισμός με τον οποίο οι υπόδουλοι Κύπριοι αγκάλιασαν τους πρόσφυγες, η δράση της Εκκλησίας, καθώς και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την επαγγελματική τους αποκατάσταση και την υιοθεσία παιδιών. Παρατίθεται επίσης υλικό που μαρτυρεί τις στενές σχέσεις Κύπρου-Μικράς Ασίας στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού. 

Διατίθεται δωρεάν.