Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία
'Εκθεση πεπραγμένων 2023

'Εκθεση πεπραγμένων 2023

Παρουσίαση από την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Έκθεσης Πεπραγμένων της Δεύτερης Συνόδου της Δωδέκατης Βουλευτικής Περιόδου (2022-2023)

 

Βουλή των Αντιπροσώπων, 22 Νοεμβρίου 2023

 

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023, δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της Έκθεσης Πεπραγμένων της Δεύτερης Συνόδου της Δωδέκατης Βουλευτικής Περιόδου. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν, πέραν των κοινοβουλευτικών συντακτών και εκπροσώπων των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, βουλευτές και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η Πρόεδρος του Σώματος αναφέρθηκε στο έργο που ανέπτυξε η Βουλή κατά την υπό επισκόπηση σύνοδο, το οποίο, αφορά τόσο στη νομοθετική εξουσία και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όσο και στην ευρεία συμμετοχή εκπροσώπων της Βουλής των Αντιπροσώπων σε ευρωπαϊκές και διεθνείς συνόδους, καθώς και στην αυξημένη δραστηριότητα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διπλωματίας. 

Οπως επεσήμανε η κ. Δημητρίου, κατά την εν λόγω περίοδο, ψηφίστηκαν σε Νόμους 227 Νομοσχέδια, 46 Προτάσεις Νόμου και εγκρίθηκαν 69 Κανονισμοί. Επίσης, κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια 7 Ψηφίσματα και μια Δήλωση. 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη 18η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία αφορά στο Οικογενειακό Δίκαιο, στην ψήφιση Κανονισμών για τη Σύσταση και Λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς και τη Διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης Δημοσίων Αποφάσεων με στόχο την καταπολέμηση της Διαφθοράς, στην ψήφιση του Νομοσχεδίου για την επιβολή μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για την αγορά και την ανέγερση κατοικίας, καθώς και στην τήρηση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.   

Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην εκδοτική και ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε, τα συνέδρια, τις ποικίλες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και τις πρωτοβουλίες που λήφθηκαν, τόσο σε ζητήματα εσωτερικού σχεδιασμού, όσο και στην περαιτέρω αναβάθμιση της ΒτΑ σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα. Κατά την εν λόγω σύνοδο, 2951 επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του κοινοβουλίου και να ενημερωθούν για τις διαδικασίες και τις αρμοδιότητες της Βουλής. Ευρύτερα, τόνισε, η κ. Δημητρίου, μεταξύ άλλων, σκοπός του κοινοβουλίου είναι αυτό να καταστεί προσιτό προς τους πολίτες και να εφαρμοστεί στην πράξη η φιλοσοφία για συνεχή επαφή με την κοινωνία των πολιτών.       

Τέλος, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στους στόχους και τα ορόσημα της επόμενης περιόδου, στην προσήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων για επανένωση και απελευθέρωση της Κύπρου, αλλά και στην επιτακτική ανάγκη της προστασίας των Θεσμών και της Δημοκρατίας. ''Εχουμε υποχρέωση μέσα από τους ίδιους τους Θεσμούς να διασφαλίσουμε δικαιώματα, να διασφαλίσουμε προοπτική. Εις αντιπαράθεση ενός κλίματος τοξικότητας και κανιβαλισμού που ούτε καν ανταποκρίνεται τις πλείστες φορές στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών. Αλλά εκτρέφει την παραπληροφόρηση και το λαϊκισμό. Και εδώ έγκειται και η δική μας ευθύνη να απαντήσουμε με περισσότερη Δημοκρατία, ως μοναδική επιλογή και κατεύθυνση'', κατέληξε.  

Οι δύο τόμοι της έκθεσης πεπραγμένων διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων.