Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

2. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης – τρέχουσα συζήτηση (2021)

Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποφασίστηκε βάσει των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 2019 . Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε Ανακοίνωση [έγγραφο CΟΜ(2020)27] που εξέδωσε προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, στις 22.1.20, με τίτλο «Προετοιμασία της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης», εξήγγειλε την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης στις 9 Μαΐου 2020, αλλά λόγω της πανδημίας Covid-19, αναβλήθηκε. 
 
H Διάσκεψη αποτελεί μοναδικό εγχείρημα, αφού για πρώτη φορά, τα τρία θεσμικά όργανα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με τα εθνικά κοινοβούλια και τους ευρωπαίους πολίτες, συζητούν για να καθορίσουν το νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Κεντρικός άξονας της Διάσκεψης είναι οι ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι θα τροφοδοτήσουν τη Διάσκεψη με τις απόψεις τους για την μελλοντική διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος, μέσα από ευρεία διαβούλευση των θεσμικών οργάνων με τους πολίτες, αλλά και μέσω της μεταξύ τους διάδρασης σε μια πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα. Με τον τρόπο αυτό, θα ανατροφοδοτούνται οι διαβουλεύσεις των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των εθνικών κοινοβουλίων, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των εθνικών κυβερνήσεων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, στη βάση μιας διαδικασίας από τη βάση προς την κορυφή (“bottom-up approach”), δηλαδή από τους πολίτες προς το ενωσιακό επίπεδο.
 
Η συμφωνία των τριών θεσμικών οργάνων για τη διακυβέρνηση της Διάσκεψης οδήγησε στην υπογραφή της Κοινής Δήλωσης της Διάσκεψης στις 10 Μαρτίου 2021, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David Sassoli, τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Antonio Costa εξ ονόματος της Προεδρίας του Συμβουλίου και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ursula von der Leyen. Στη Δήλωση, καθορίζονται ο πολιτικός προσανατολισμός, το πεδίο εφαρμογής, η δομή, οι στόχοι και οι αρχές της Διάσκεψης και τίθεται χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης των εργασιών της, την άνοιξη 2022.
 
Την εναρκτήρια εκδήλωση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στις 9 Μαΐου 2021, χαιρέτισε ο Γάλλος Πρόεδρος Ε. Μακρόν και σε αυτήν προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν διαδικτυακά οι Πρόεδροι των εθνικών κοινοβουλίων. Οι Πρόεδροι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ εκφώνησαν ομιλίες σχετικά με το όραμά τους για την Ευρώπη, ενώ οι συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης απάντησαν σε ερωτήσεις πολιτών από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Στην αίθουσα παρίσταντο φοιτητές του Προγράμματος «Erasmus» από όλη την ΕΕ. Eξ αποστάσεως συμμετείχαν περίπου 500 πολίτες, καθώς επίσης Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ και άλλες σημαίνουσες προσωπικότητες. 
 
Η πρώτη Ολομέλεια της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου 2021. Μετά τις εναρκτήριες δηλώσεις των συμπροέδρων της Εκτελεστικής Επιτροπής, συζητήθηκαν ο σκοπός και οι προσδοκίες της Διάσκεψης. Ακούστηκαν απόψεις για διάφορα ζητήματα, όπως η δυνατότητα θεσμικής μετεξέλιξης της ΕΕ, η ανάγκη για αλλαγή προτεραιοτήτων και τροποποίηση συγκεκριμένων πολιτικών της Ένωσης, περισσότερη αποτελεσματικότητα της ΕΕ τόσο σε εσωτερικά όσο και σε εξωτερικά ζητήματα, γεφύρωση της απόστασης μεταξύ ευρωπαίων πολιτών και ΕΕ, ενδυνάμωση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων και περαιτέρω σεβασμό στις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Στο δεύτερο μέρος, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από διαδικαστικά θέματα, μεταξύ άλλων, το χρονοδιάγραμμα για τις Ολομέλειες της Διάσκεψης και τις ομάδες ευρωπαίων πολιτών.
 
Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, θα συνεδριάζουν εννέα Ομάδες Εργασίας. Οι θεματικές ενότητες είναι οι ακόλουθες:
 
κλιματική αλλαγή και περιβάλλον 
υγεία 
ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και εργοδότηση 
η ΕΕ στον κόσμο
αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια 
ψηφιακή μετάβαση 
ευρωπαϊκή δημοκρατία 
μετανάστευση
παιδεία, πολιτισμός, νέοι και αθλήματα.
 
Ποιοι συμμετέχουν στη Διάσκεψη
 
Η Ολομέλεια της Διάσκεψης αποτελείται από 108 εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 54 του Συμβουλίου και 3 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 108 εκπροσώπους των εθνικών κοινοβουλίων, καθώς και πολίτες.
 
Θα συμμετέχουν 80 εκπρόσωποι από τις ομάδες ευρωπαίων πολιτών, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο θα είναι νέες και νέοι κάτω των 25 ετών, ο/η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και 27 εκπρόσωποι εθνικών εκδηλώσεων ή/και εθνικών ομάδων πολιτών, δηλαδή 108 εκπρόσωποι συνολικά.
 
Επιπρόσθετα, θα συμμετέχουν 18 εκπρόσωποι της Επιτροπής των Περιφερειών και 18 της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, 8 εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων και 8 της κοινωνίας των πολιτών. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας θα καλείται να συμμετέχει όταν συζητείται ο διεθνής ρόλος της ΕΕ.
 
Τα εθνικά κοινοβούλια κλήθηκαν να καθορίσουν τετραμελείς αντιπροσωπίες με ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων.
 
Με την έναρξη των εργασιών της νεοεκλεγείσας Βουλής των Αντιπροσώπων, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε συνεδρία της, ημερομηνίας 6 Ιουλίου 2021, προέβη σε μια πρώτη συζήτηση του θέματος της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, του Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, εκπροσώπου του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, της πρώην Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέλους στο High Level group on European Democracy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, της εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας στο High Level group on European Democracy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, καθώς και του εθνικού εκπροσώπου πολιτών στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης.
 
Η συζήτηση αφορούσε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το περιεχόμενο της Διάσκεψης και τις σχετικές δράσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων.
 
Η δεύτερη Ολομέλεια της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε στις 22- 23 Οκτωβρίου 2021. Οι 80 εκπρόσωποι των ομάδων ευρωπαίων πολιτών που επελέγησαν από το σύνολο των 800 συμμετεχόντων στις συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Στρασβούργο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021 κατέλαβαν τις έδρες τους στη δεύτερη σύνοδο της ολομέλειας. Συζήτησαν εκθέσεις από τις ομάδες ευρωπαίων πολιτών, τις εθνικές ομάδες και εκδηλώσεις, την Ευρωπαϊκή Εκδήλωση για τη Νεολαία και την επιγραμμική πλατφόρμα.
 
Η τρίτη Ολομέλεια της Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Ιανουαρίου 2022 εξέτασε τις 90 συστάσεις που συγκεντρώθηκαν από τις ομάδες ευρωπαίων πολιτών για τα θέματα «Ευρωπαϊκή δημοκρατία / Αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια» και «Κλιματική αλλαγή και περιβάλλον / Υγεία», καθώς και τις σχετικές συστάσεις των εθνικών ομάδων πολιτών. Η σύνοδος της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, σε υβριδική μορφή.
 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει στις εργασίες της ολομέλειας καθώς και των ομάδων εργασίας της εν λόγω Διάσκεψης (κλιματική αλλαγή και περιβάλλον, ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και εργοδότηση, ψηφιακή μετάβαση και μετανάστευση) με τετραμελή αντιπροσωπεία της με Επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Χάρη Γεωργιάδη και μέλη την κ. Μαρίνα Νικολάου, κ. Χρύση Παντελίδη και κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου.
 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που πραγματοποιούνται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βουλή των Αντιπροσώπων, διοργανώνει ανοικτό διάλογο με τίτλο: «Η γνώμη σας για την Ευρώπη του αύριο μετρά», που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στην αίθουσα «Ζήνων Κιτεύς» μεταξύ των ωρών 9:00 έως 16:00. Σκοπός του ανοικτού διαλόγου είναι η παροχή της δυνατότητας στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους να εκφράσουν τις απόψεις, τις ελπίδες και το όραμά τους αναφορικά με τη μελλοντική διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Για περισσότερες πληροφορίες ή διαδικτυακή συμμετοχή στον ανοικτό διάλογο (μέχρι 18 Φεβρουαρίου 2022) πατήστε εδώ