Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Γενικά

Γενικά

Ενόψει της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επιλογής, που υιοθετήθηκε από την ολομέλεια του σώματος στις 25 Φεβρουαρίου 1999, η μέχρι τότε Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών διευρύνθηκε, τόσο αριθμητικά όσο και από απόψεως αρμοδιοτήτων, ώστε να ασχολείται και με τη νομοθετική ή άλλη εργασία που αφορά την εναρμόνιση της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με την ίδια απόφαση η επιτροπή μετονομάστηκε σε Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η επιτροπή αυτή απαρτιζόταν από δεκαεννέα μέλη και ήταν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική επιτροπή από πλευράς αριθμού μελών.

Στις 14 Ιουνίου 2001 η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε, έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Επιλογής, το διαχωρισμό της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων σε δύο επιτροπές, την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Οι αρμοδιότητες της πρώην Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που αφορούσαν την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου ανατέθηκαν στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η εν λόγω επιτροπή λειτούργησε με την πιο πάνω ονομασία μέχρι την 21η Απριλίου 2011. Στις 9 Ιουνίου 2011 η Επιτροπή μετονομάστηκε σε Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Σήμερα, η Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αποτελείται από δέκα μέλη. Στην πορεία του χρόνου, οι αρμοδιότητες της επιτροπής διαφοροποιήθηκαν, έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις απαιτήσεις των Συνθηκών της Ε.Ε.

Η επιτροπή κατά την προενταξιακή περίοδο, επιφορτίστηκε με το έργο της παρακολούθησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κύπρου. Για το σκοπό αυτό η επιτροπή ενημερωνόταν από την κυβέρνηση με την κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων που αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου γενικότερα.  Παράλληλα, η επιτροπή ανέλαβε ως η κατ’ εξοχή αρμόδια επιτροπή τη μελέτη των νομοσχεδίων και κανονισμών που είχαν στόχο την εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.  Για το σκοπό αυτό υιοθέτησε ταχύτερες από τις συνήθεις διαδικασίες έτσι ώστε να καταστεί δυνατό οι εσωτερικές νομοθεσίες που υιοθετούν το κοινοτικό κεκτημένο να τεθούν σε ισχύ εντός των χρονικών προθεσμιών που καθορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από το χρόνο της ανάληψης του έργου της εναρμόνισης μέχρι και της ολοκλήρωσής του, εξέτασε και προώθησε για ψήφιση προς την Ολομέλεια συνολικά 1197 εναρμονιστικά νομοθετήματα.