Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος - CPA

Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος - CPA

Ο Κοινοπολιτειακός Κοινοβουλευτικός Σύνδεσμος (CPA) είναι ο σύνδεσμος των βουλευτών της Κοινοπολιτείας οι οποίοι, σύμφωνα με το καταστατικό του, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία ή πολιτισμό, προωθούν το σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις βασικές ελευθερίες και προάγουν τα ιδεώδη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και διπλωματίας.  

Ο Σύνδεσμος αποτελείται από τους κλάδους που δημιουργούνται στα διάφορα κοινοβούλια χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας.  Επί του παρόντος, ο Σύνδεσμος αριθμεί εκατόν ογδόντα πέντε (185) κλάδους-μέλη, σε αντίστοιχα εθνικά και πολιτειακά κοινοβούλια, με δεκαεπτά και πλέον χιλιάδες (17 000) βουλευτές.  Κάθε κλάδος είναι αυτόνομος και τις υποθέσεις του διαχειρίζεται η Εκτελεστική του Επιτροπή.  Το ίδιο ισχύει και για τον κυπριακό κλάδο, ο οποίος είναι μέλος από το 1978 και έχει δικό του καταστατικό λειτουργίας.  Για σκοπούς καλύτερης οργάνωσης οι διάφοροι κλάδοι χωρίζονται σε εννέα (9) περιφέρειες, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται η κάθε χώρα.  Η Κύπρος ανήκει στη Περιφέρεια των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου (British Islands and the Mediterranean Region - BIMR).

Ο Σύνδεσμος προάγει την κοινοβουλευτική δημοκρατία, την κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των μελών του και το σεβασμό προς τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και διαδικασίες.  Οι στόχοι αυτοί προωθούνται με τη διοργάνωση της ετήσιας Παγκόσμιας Διάσκεψης, των Περιφερειακών Συνεδρίων, την ανταλλαγή επισκέψεων, την οργάνωση σεμιναρίων, την παρακολούθηση εκλογών και τις διάφορες εκδόσεις, μεταξύ των οποίων και το περιοδικό “The Parliamentarian”, στο οποίο οι βουλευτές των κλάδων-μελών συμβάλλουν με άρθρα τους για τρέχοντα θέματα προβάλλοντας έτσι ευρύτερα τις απόψεις τους.  Σημειώνεται επίσης η ανά διετία Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας.

Αξιωματούχοι του Συνδέσμου είναι ο Πρόεδρός του, ο οποίος εκλέγεται κάθε χρόνο και είναι ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας που φιλοξενεί την ετήσια Παγκόσμια Διάσκεψη.  Ο Αντιπρόεδρος εκλέγεται επίσης για ένα (1) χρόνο και είναι ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου που θα φιλοξενήσει την επόμενη Παγκόσμια Διάσκεψη.  Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής εκλέγεται για τρία (3) χρόνια από τη Γενική Συνέλευση.  Ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής εκλέγεται για ένα (1) χρόνο από την Εκτελεστική Επιτροπή.  Τέλος, ο ταμίας προτείνεται από την Εκτελεστική Επιτροπή και εκλέγεται για τρία (3) χρόνια από τη Γενική Συνέλευση.  Η εκάστοτε Πρόεδρος της Επιτροπής των Γυναικών-Βουλευτών της Κοινοπολιτείας περιλαμβάνεται επίσης στους αξιωματούχους του Συνδέσμου. Η Γενική Συνέλευση είναι η ανώτατη αρχή του Συνδέσμου. Αποτελείται από όλους τους αντιπροσώπους που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες του Συνδέσμου. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη συμμετέχει με τριμελή αντιπροσωπία (αντιπροσώπευση αναλογική με γνώμονα τον αριθμό των μελών του κοινοβουλίου κάθε χώρας), ενώ στο Περιφερειακό Συνέδριο, με τετραμελή. Η παρούσα αντιπροσωπία της Βουλής αποτελείται από τον κ. Άριστο Δαμιανού, επικεφαλής (ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ), κ. Μάριο Μαυρίδη (ΔΗΣΥ) και κ. Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ). Ο κυπριακός κλάδος αποτελείται από όλα τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και διοικείται από την Εκτελεστική του Επιτροπή. Αυτής προεδρεύει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής (ex officio), ενώ οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των μεγαλύτερων κομμάτων της κυπριακής Βουλής ασκούν τα καθήκοντα αντιπροέδρων. Καθήκοντα Γραμματέα του Κλάδου ασκεί ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε φιλοξενήσει στην Κύπρο, το Μάϊο του 2015, το ετήσιο Περιφερειακό Συνέδριο των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου ενώ πιο πρόσφατα, τον Ιούνιο του 2019, διοργάνωσε επίσκεψη-σεμινάριο στην Κύπρο, με συμμετοχή αντιπροσωπίας Μελών της Περιφερειακής Εκτελεστικής Επιτροπής των Γυναικών-Βουλευτών της Κοινοπολιτείας, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για Θέματα Φύλου του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.