Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (Κ.Σ. ΝΑΤΟ)

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (Κ.Σ. ΝΑΤΟ) ιδρύθηκε το 1955 και σε αυτήν μετέχουν, με καθεστώς πλήρους μέλους, βουλευτές των εικοσιοκτώ χωρών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), οι οποίοι συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας. Αν και καθόλα ανεξάρτητο σώμα από τη γενικότερη δομή του ΝΑΤΟ, η Συνέλευση αποτελεί σύνδεσμο μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και της Συμμαχίας. Σκοπεί δε στο να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών να λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες και τα ενδιαφέροντα του ΝΑΤΟ, όταν προωθούν συναφή νομοθετήματα στο εθνικό επίπεδο, καθώς και στην προώθηση των στόχων της Συμμαχίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων. 

Κοινοβούλια χωρών μη μελών της Συμμαχίας μπορούν να μετέχουν στη Συνέλευση με καθεστώς συνδεδεμένου μέλους (Associate Member), παρατηρητή (Observer) ή προσκεκλημένου κοινοβουλευτικού παρατηρητή (Guest Parliamentary Observer). Δεδομένης της μη συμμετοχής της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων με την Κ.Σ. ΝΑΤΟ δεν έχουν, επί του παρόντος, θεσμικό χαρακτήρα, αλλά αναπτύχθηκαν σε περιστασιακή βάση, από το 1992. Αντιπροσωπίες της Βουλής μετέχουν, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, σε μεμονωμένες συνόδους της Ολομέλειας της Συνέλευσης και, σε πιο τακτική βάση, από το 1996 και εντεύθεν, στα Σεμινάρια Μεσογειακού Διαλόγου, με καθεστώς κοινοβουλευτικού παρατηρητή.

Συνήθως, η Βουλή εκπροσωπείται στις εν λόγω δραστηριότητες από τους Προέδρους ή Μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ή/και Άμυνας.

Τα Σεμινάρια Μεσογειακού Διαλόγου διοργανώνει, δύο φορές ετησίως, η Ειδική Ομάδα της Συνέλευσης για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (Mediterranean and Middle East Special Group), που εγκαθιδρύθηκε το 1996 και στην οποία μετέχουν βουλευτές από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Η Κύπρος και τη Μάλτα που δεν έχουν επίσημο καθεστώς στην Κ.Σ. ΝΑΤΟ, προσκαλούνται κατόπιν έγκρισης του Προέδρου της Συνέλευσης, με την επισήμανση, ωστόσο, ότι η πρόσκλησή τους για συμμετοχή υπερβαίνει το πεδίο δράσης του θεσμοθετημένου Διαλόγου του ΝΑΤΟ.