Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Διακοινοβουλευτική Ένωση

Διακοινοβουλευτική Ένωση (ΔΕ)

Η Διακοινοβουλευτική Ένωση ιδρύθηκε το 1889 και αποτελεί το μεγαλύτερο διεθνή κοινοβουλευτικό οργανισμό. Αριθμεί 179 κοινοβούλια-μέλη, ενώ πολλοί διεθνείς και περιφερειακοί κοινοβουλευτικοί οργανισμοί μετέχουν στις Διασκέψεις της ΔΕ ως μόνιμοι παρατηρητές. Χρηματοδοτείται από τα μέλη της και εδρεύει στη Γενεύη. Σκοποί του Οργανισμού είναι η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, η ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών και η εδραίωση της συμμετοχικής δημοκρατίας μέσω του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Η ΔΕ αναπτύσσει στενή συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε μέλος της ΔΕ το 1978. Έκτοτε συμμετέχει σε όλες τις Διακοινοβουλευτικές Διασκέψεις, με τετραμελή αντιπροσωπία, στην οποία συγκαταλέγονται, βάσει σχετικού Κανονισμού της ΔΕ, βουλευτές και από τα δύο φύλα, καθώς και σε ειδικά συνέδρια για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Η παρούσα σύνθεση της κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΔΕ: κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, επικεφαλής (ΔΗΣΥ), κ. Άντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ-ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ), κ. Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ), κ. Μάριος Κάρογιαν (ΔΗΠΑ) και η κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου (Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών).

Τα όργανα της ΔΕ είναι η Συνέλευση (κύριο πολιτικό όργανο), το Συμβούλιο (σώμα λήψης αποφάσεων), η Εκτελεστική Επιτροπή (διοικητικό όργανο) και τέσσερεις Μόνιμες Επιτροπές, με αντίστοιχη αρμοδιότητα στους τομείς της Ειρήνης και Διεθνούς Ασφάλειας, της Αειφόρου Ανάπτυξης, της Οικονομίας και του Εμπορίου, της Δημοκρατίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, καθώς και τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Έθνη. Κάθε Μόνιμη Επιτροπή εκλέγει προεδρείο, που αποτελείται από τρεις εκπροσώπους από κάθε γεωπολιτική ομάδα (Αφρικής, Αραβικών χωρών, Ασίας και Ειρηνικού, Ευρασιατικών χωρών, Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής και της ομάδας χωρών “Twelve Plus”). Η Βουλή των Αντιπροσώπων μετέχει στην Ομάδα “Twelve – Plus”, της οποίας μέλη είναι τα κοινοβούλια των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.

Στα πλαίσια της ΔΕ, λειτουργούν επίσης διάφορα άλλα όργανα και ad hoc επιτροπές, εκ των οποίων η τριμελής Ομάδα για την Κύπρο («Group of Facilitators for Cyprus»), που αντικατέστησε την εξαμελή ad hoc Επιτροπή Παρακολούθησης του Κυπριακού. Στη διάρκεια των Διασκέψεων, πραγματοποιούνται κοινές συναντήσεις της Ομάδας με τα μέλη της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας και εκπροσώπους τουρκοκυπριακών κομμάτων. Η Ομάδα υποβάλλει στο Συμβούλιο της Ένωσης σύντομες προφορικές εκθέσεις για τα αποτελέσματα των συναντήσεων. Στη ΔΕ λειτουργούν επίσης η ad hoc Επιτροπή για το Μεσανατολικό Πρόβλημα, η Συντονιστική Επιτροπή των Γυναικών Βουλευτών, η Επιτροπή για θέματα Παραβιάσεων Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Βουλευτών, το Φόρουμ Νέων Βουλευτών κ.ά.

Εξάλλου, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής μετέχει στο Σύνδεσμο Γενικών Γραμματέων Κοινοβουλίων (συμβουλευτικό όργανο), που συνέρχεται στη διάρκεια των Διασκέψεων, για εξέταση κοινοβουλευτικών θεμάτων και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών των κοινοβουλίων.