Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Συνεδρία της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) - 26 και 27 Οκτωβρίου 2015 (Λεμεσός)

Συνεδρία της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) - 26 και 27 Οκτωβρίου 2015 (Λεμεσός)

Η Υποεπιτροπή Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), της οποίας Πρόεδρος είναι ο βουλευτής κ. Νίκος Νικολαϊδης, θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015, στη Λεμεσό, μετά από σχετική πρόκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grand Resort. Στη συνεδρία θα συμμετάσχουν μέλη της Κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, δεκαπέντε βουλευτές-μέλη της Συνέλευσης, καθώς και εμπειρογνώμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου. Τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015, τα μέλη της Υποεπιτροπής θα πραγματοποιήσουν επίσκεψη εργασίας σε κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού, στα πλαίσια του Πιλοτικού Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδίου Κρασοχωριών, και σε χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Στα πλαίσια της συνεδρίας της Υποεπιτροπής Πολιτισμού, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαφορετικότητας, θα συζητηθεί η Σύμβαση Πλαισίο του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως Σύμβαση FARO, για τον ρόλο και τη συμβολή της πολιτιστικής και φυσικής  κληρονομιάς στη διαμόρφωση καινοτόμων προγραμμάτων για την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί το Πιλοτικό Τοπικό Αναπτυξιακό Σχέδιο Κρασοχωριών Λεμεσού, το οποίο εκπονείται από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σχετική εισήγηση θα κάνει μεταξύ άλλων, η Διευθύντρια του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, κα Αθηνά Αριστοτέλους-Κληρίδου. Αντίστοιχα πιλοτικά προγράμματα του Οργανισμού που υλοποιούνται στην Κροατία και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζήτησης, ειδικά σε ότι αφορά στη συμβολή τους στον στρατηγικό σχεδιασμό για στην αξιοποίηση υφιστάμενων τοπικών πολιτιστικών πόρων και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. 

Ανάμεσα στα άλλα θέματα που θα απασχολήσουν την Υποεπιτροπή είναι το ζήτημα των μουσείων και βιβλιοθηκών εν καιρώ αλλαγών. Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της υπό απειλής Ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου σχετικές εισηγήσεις θα κάνουν, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, κα Μαρίνα Σολομωνίδου-Ιερωνυμίδου και οι επικεφαλείς της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, κ.κ. Τάκη Χατζηδημητρίου, Ali Tuncay και το μέλος της Επιτροπής, κα Αθηνά Παπαδοπούλου.  Ο καθηγητής Δρ. Μαρίνος Ιωαννίδης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, θα παρουσιάσει, εξάλλου, την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως ολιστική προσέγγιση ηλεκτρονικής καταγραφής του παρελθόντος.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ  ΒΟΥΛΗΣ  ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015