Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Αλκίνοος Αρτεμίου» - 01/06/2022

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Αλκίνοος Αρτεμίου» - 01/06/2022

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Αλκίνοος Αρτεμίου» - Σπίτι του Πολίτη, Τετάρτη, 1η Ιουνίου 2022, 6.00 μ.μ.

Αγαπητέ κύριε Αρτεμίου εκ μέρους του Ιδρύματος «Αλκίνοος Αρτεμίου»,
Αγαπητά μου παιδιά,
Κυρίες και κύριοι,

Μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για ν’ ανακαλύψουμε τους υπερήρωες και τις υπερηρωίδες της καθημερινότητα μας… Να διαπιστώσουμε πόση αγάπη μπορεί να κρύβει ο μανδύας ενός υπερήρωα ή μιας υπερηρωίδας… Και να δούμε πώς θα μπορούσαμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο μέσα από μερικές σελίδες…   

Είναι πραγματικά με μεγάλη χαρά και συγκίνηση που σας καλωσορίζω εδώ στο Σπίτι του Πολίτη, της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα των δύο διαγωνισμών που προκήρυξε το Ίδρυμα «Αλκίνοος Αρτεμίου». Ο εικαστικός διαγωνισμός για την κατασκευή του «Μανδύα του Υπερήρωα της Αγάπης» και ο μαθητικός διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού, μικρής ιστορίας ή και εφηβικού διηγήματος, που συνδιοργανώνεται με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού - Νεανικού Βιβλίου, με θέμα «Θέλω να αλλάξω τον κόσμο». Δύο πρωτοβουλίες -στο πλαίσιο δράσεων του Ιδρύματος- με μεγάλη σημασία που στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς έχουν σταλεί περισσότεροι από 120 μανδύες από δημοτικά σχολεία του νησιού μας και πάνω από 150 παραμύθια και διηγήματα, με τα παιδιά μας να αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά, συμμετέχοντας, το ανεπτυγμένο ανθρωπιστικό αίσθημά αλληλεγγύης.  Και τι πιο σημασιολογικό και ουσιαστικό, να έχει επιλεγεί η σημερινή μέρα γι’ αυτό – η παγκόσμια μέρα παιδιού.

Μέσα απ’ τους διαγωνισμούς αυτούς τα παιδιά που συμμετείχαν αξιοποίησαν την ευκαιρία να μεταδώσουν εικαστικά και συγγραφικά τη θετική τους ενέργεια και τη δύναμή τους πρώτα απ’ όλα στα παιδιά που νοσηλεύονται, αλλά και προς όλους όσοι έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη φροντίδα και στην υποστήριξη των παιδιών με ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις: στους γονείς, τους συγγενείς, τις φίλες / τους φίλους, τις / τους ιατρούς και τις / τους νοσοκόμους, που δίνουν καθημερινά αυτό τον σκληρό αγώνα μαζί με τα παιδιά ενάντια σ’ έναν απρόβλεπτο εχθρό. Αυτοί είναι πραγματικοί υπερήρωες και υπερηρωίδες, που καταθέτουν ψυχή και σώμα συνέχεια, χωρίς σταματημό, σε μια μάχη ζωής και θανάτου. Ξέρουν ότι κάθε μέρα, κάθε ώρα μπορεί να φέρει μικρές νίκες και μεγάλες νίκες. Ταυτόχρονα, ξέρουν όμως ότι υπάρχει πιθανότητα να μη στεφθεί ο αγώνας τους με επιτυχία. Κι όμως κάθε μέρα βάζουν τον δικό τους μανδύα υπερήρωα / υπερηρωίδας, είτε νοερά είτε υπό τη μορφή της εργασιακής τους ενδυμασίας και κατεβαίνουν να αντιμετωπίσουν ό,τι στείλει η μοίρα στον δρόμο τους. Ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια σε φυσική και ψυχική αντοχή, με αυταπάρνηση και πέρα από τις επιταγές των καθηκόντων τους, συνεχίζουν τον αγώνα τους, ζωγραφίζοντας χαμόγελα στον πιο ωραίο και αγνό καμβά του κόσμου: στο παιδικό πρόσωπο. 

Για να μπορούν καθημερινά να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε τούτο το τιτάνιο έργο, παίρνουν δύναμη και κουράγιο από τη δύναμη, την υπομονή και την αξιοπρέπεια των παιδιών που υπερασπίζονται. Από τη γενναιότητα των μικρών εκείνων αγγέλων, των οποίων η ασθένεια μόνο το σώμα μπορεί να γονατίσει. Το πνεύμα των παιδιών, παρά τη σωματική καταπόνηση, τον πόνο και την ταλαιπωρία, παραμένει αλύγιστο και δυνατό. Με τη δύναμή τους οι μικροί μας μαχητές και οι μικρές μας μαχήτριες, μάς χαρίζουν καθημερινά τα πλούτη της αθώας τους ψυχής: καλοσύνη, προσφορά, αγάπη. Η δική τους υπομονή και θετικότητα μάς αναγκάζει να προχωράμε μπροστά. Το σθένος και η δύναμή τους γίνονται η δική μας κινητήριος δύναμη. 

Για να φανούμε αντάξιοί τους, για να μπορούμε να κοιτάμε αυτά τα μικρά θαύματα στα μάτια, πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να αναλάβουμε το δικό μας κομμάτι στον  αγώνα  ενάντια  στις ογκολογικές και αιματολογικές παθήσεις.  Κι αν το κλινικό μέρος ανήκει στους γιατρούς και τους ειδικούς, εμείς οφείλουμε να αναλάβουμε δράσεις, ώστε να κάνουμε τη ζωή τόσο των παιδιών όσο και των δικών τους έστω λίγο καλύτερη. Να δείξουμε στα παιδιά και στους δικούς τους ότι δεν είναι μόνα τους σε εκείνο το δωμάτιο του νοσοκομείου. Ότι όλες και όλοι μας, γνωστοί και γνωστές, άγνωστοι και άγνωστες, είμαστε δίπλα τους.

Οδηγός σε αυτή την προσπάθεια είναι φορείς και οργανισμοί όπως το Ίδρυμα «Αλκίνοος Αρτεμίου». Το Ίδρυμα ιδρύθηκε εις μνήμη του μικρού Αλκίνοου Αρτεμίου, του μικρού ήρωα της ζωής που έφυγε από κοντά μας στις 9 Δεκεμβρίου 2020, λίγες βδομάδες πριν κλείσει τα εννέα του χρόνια. 

Αποστολή του Ιδρύματος να συνδράμει μαζί με άλλους σχετικούς οργανισμούς και υπηρεσίες στο να γίνει ποιοτικότερη, πιο ευχάριστη, πιο ανακουφιστική η διαβίωση και η φροντίδα τόσο για τα ίδια τα παιδιά που νοσηλεύονται σε ογκολογικές – αιματολογικές κλινικές στην Κύπρο και στο εξωτερικό όσο και για τις οικογένειές τους. Μέσα από διάφορες δράσεις και προγράμματα το Ίδρυμα παρέχει υπηρεσίες και διευκολύνσεις στους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, βελτιώνοντας τις συνθήκες παραμονής τους στις μονάδες φροντίδας με τη δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης, με αναβάθμιση του εξοπλισμού και των υποδομών, με στήριξη των επιστημόνων που στηρίζουν τα παιδιά, με οικονομική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών.      

Η πρόσκληση του κ. Αρτέμη Αρτεμίου να φιλοξενηθεί η εκδήλωση στη Βουλή και να τεθεί υπό την αιγίδα μου ως Προέδρου της Βουλής αποτελεί ιδιαίτερη τιμή τόσο για εμένα όσο και για το κοινοβούλιο, καθώς μας δίνεται η ευκαιρία να συνδράμουμε έναν ανθρώπινο και ανιδιοτελή σκοπό. Με χαρά λοιπόν ανοίγουμε σήμερα τις πόρτες του Σπιτιού του Πολίτη, όπου από σήμερα και για τις επόμενες μέρες θα εκτεθούν οι παιδικές δημιουργίες. 

Κύριε Αρτεμίου, σας συγχαίρω πραγματικά για το σπουδαίο και ευγενές έργο που επιτελείτε και εσείς και οι εθελοντές του Ιδρύματος και σας μεταφέρω την αγάπη και τη στήριξη όλων των μελών του σώματος. Ταυτόχρονα, συγχαίρω όλα τα παιδιά για τις δημιουργίες τους, είτε αυτές διακρίθηκαν είτε όχι. Η κάθε μία από αυτές και όλες μαζί εκφράζουν την πιο αγνή, την πιο ατόφια μορφή αγάπης, καλοσύνης και ανθρωπιάς. Είναι τα παράθυρα στον πιο όμορφο κόσμο που υπάρχει, την παιδική ψυχή.  

Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους και καλωσορίσατε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.