Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Τελέστηκε η αποκάλυψη πλάκας στο λιμάνι του Πειραιά για τα ασυνόδευτα ανήλικα της Κύπρου του 1974 - 06/06/2023

Τελέστηκε η αποκάλυψη πλάκας στο λιμάνι του Πειραιά για τα ασυνόδευτα ανήλικα της Κύπρου του 1974 - 06/06/2023

Τελέστηκε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, η αποκάλυψη της αναμνηστικής πλάκας που θα θυμίζει την άφιξη του πλοίου που μετέφερε το 1974 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Κύπρου, τα οποία φιλοξενήθηκαν από οικογένειες στην Ελλάδα.

Την αποκάλυψη της πλάκας τέλεσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ασυνόδευτων Παιδιών στην Ελλάδα 1974 – 1979, Αντρέας Θεοδοσίου.

Εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων και Παθόντων, Νίκος Κέττηρος ο οποίος ανέφερε ότι με αυτό το σεμνό τρόπο η Κύπρος τιμά τις οικογένειες που υποδέχτηκαν και  φιλοξένησαν τα προσφυγόπουλα της Κύπρου.

Χρωστάμε  εκατομμύρια «ευχαριστώ» , είπε  ο κύριος Κέττηρος «σε αυτούς τους ανθρώπους που δέχτηκαν, αγκάλιασαν και αγάπησαν τα προσφυγόπουλα της Κύπρου. Αυτοί οι άνθρωποι, σημείωσε, δεν ήταν ευκατάστατοι, το αντίθετο, βιοπαλαιστές ήταν και παρόλα ταύτα δεν δίσταζαν να διαμοιράσουν το φαγητό των παιδιών τους με τα προσφυγόπουλα. Τα προσφυγόπουλα που έγιναν δικά τους παιδιά χωρίς δεύτερη σκέψη.»

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων τόνισε ότι η τελετή στο λιμάνι του Πειραιά στέλνει το μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχάσει. 

«Δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε ούτε τη μισή μας πατρίδα, ούτε τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, ούτε αυτούς που έφυγαν σε αυτά τα 49 χρόνια προσφυγιάς με τον καημό να γυρίσουν πίσω στη γη τους.

Γνωρίζουμε πως  το μεγάλο εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, είναι η τουρκική αδιαλλαξία.

Έχουμε όμως υποχρέωση και  καθήκον να κάνουμε ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε να πείσουμε και να κινητοποιήσουμε το Διεθνή παράγοντα  για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Γιατί μόνο με τον διάλογο θα εξευρεθεί λύση βιώσιμη και λειτουργική, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 Αυτό το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Όμως, έγνοια όλων εμάς, που μας πονά αυτή στασιμότητα και μας ανησυχεί η διαιώνιση της τρέχουσας κατάστασης με το ενδεχόμενο της οριστικής διχοτόμησης ορατό, είναι η επίλυση του Κυπριακού. Για αυτό  και πρέπει να αναλάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες το συντομότερο», κατέληξε ο κύριος Κέττηρος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 6 Ιουνίου 2023