Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ο κ. Ευσταθίου μίλησε χθες για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του αποκλεισμού του διαδρόμου Lachin στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ - 27/01/2023

Ο κ. Ευσταθίου μίλησε χθες για τις ανθρωπιστικές συνέπειες του αποκλεισμού του διαδρόμου Lachin στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ - 27/01/2023

Στο πλαίσιο των εργασιών του 1ου Μέρους της Συνόδου της Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου συμμετείχε χθες σε συζήτηση στην Ολομέλεια της Συνέλευσης, με θέμα τις ανθρωπιστικές συνέπειες από το κλείσιμο του διαδρόμου Λατσίν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. 

Ο κ. Ευσταθίου επισήμανε ότι ο αποκλεισμός από το Αζερμπαϊτζάν του διαδρόμου Λατσίν που συνδέει την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία, εμποδίζει την πρόσβαση 120  χιλιάδων Αρμενίων που διαβιούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, περιλαμβανομένων παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Η στοχοποίηση του άμαχου πληθυσμού και η συνακόλουθη έκθεσή του σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς νερό, τρόφιμα, ηλεκτρισμό και πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα, ισοδυναμεί με γενοκτονία, τόνισε ο κ. Ευσταθίου. Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, ενδεχομένως να προκαλέσει νέα ανθρωπιστική κρίση, να θέσει εν αμφιβόλω την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία, κατά παράβαση της τριμερούς συμφωνίας της 9ης Νοεμβρίου 2020 και να οδηγήσει σε νέα ένοπλη σύγκρουση, με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή του Νοτίου Καυκάσου. 

Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, που παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα  βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές από τη διεθνή κοινότητα τόνισε ο κ. Ευσταθίου.  Κάλεσε, τέλος, το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστεί και να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την ασφάλεια του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να αποκαταστήσει την λειτουργία και ελεύθερη χρήση του διαδρόμου του Λατσίν. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2023