Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον νέο Πρέσβη του Σουλτανάτου του Ομάν – 21/03/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον νέο Πρέσβη του Σουλτανάτου του Ομάν – 21/03/2023

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα τον νέο Πρέσβη του Σουλτανάτου του Ομάν στην Κύπρο κ. Mohamed Andallah Al - Nahdi.

Η κα Δημητρίου καλωσόρισε τον κ. Nahdi στη Βουλή των Αντιπροσώπων και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. 

Αναφερόμενη στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή της για τη στάση αρχών που τηρεί το Σουλτανάτο του Ομάν και υπογράμμισε την επιθυμία της Ελληνοκυπριακής πλευράς  για επανέναρξη των συνομιλιών, το συντομότερο, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προς όφελος ολόκληρου του Κυπριακού λαού.  Δυστυχώς, ανέφερε η κα Δημητρίου, η τουρκική πλευρά εμμένει σε διχοτομικές αξιώσεις και στη διεθνή αναγνώριση μιας παράνομης αποσχιστικής οντότητας, ως προϋπόθεση για να παρακαθίσει σε συνομιλίες. Τέτοιες αξιώσεις, τόνισε, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σε καμία περίπτωση μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Συναφώς, η  κα Δημητρίου εξέφρασε στον Πρέσβη του Ομάν τη δυσαρέσκειά της για τη λειτουργία «γραφείου αντιπροσωπίας» του ψευδοκράτους στη χώρα του, επισημαίνοντάς του ότι η αποδοχή από νόμιμα κράτη τέτοιων ενεργειών συνεπάγεται την έμμεση νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής. 

Ο κ. Nahdi ανέφερε ότι το Ομάν αντιτίθεται στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και διαβεβαίωσε την Πρόεδρο της Βουλής ότι η χώρα του θα συνεχίζει να στηρίζει, με κάθε ευκαιρία, τις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Σημείωσε δε  ότι το Ομάν  σέβεται τους γείτονές του και επιδιώκει την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Παράλληλα, εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη της Κύπρου στις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη συνάντηση, σημειώθηκαν οι φιλικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες από τις αρχές της δεκαετίας του  ’70 και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της μεταξύ τους συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία, οι επενδύσεις και η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικότερα, εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για συνέχιση και περαιτέρω ενδυνάμωση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου-Ομάν και συζητήθηκαν δυνατοί τρόποι προς υλοποίηση αυτού του στόχου. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023