Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Συμμετοχή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στο Μεσογειακό Φόρουμ της Φθινοπωρινής Συνάντησης της ΚΣ ΟΑΣΕ - 20/11/2023

Συμμετοχή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη στο Μεσογειακό Φόρουμ της Φθινοπωρινής Συνάντησης της ΚΣ ΟΑΣΕ - 20/11/2023

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ερεβάν οι εργασίες της 21ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ). Ο Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη συμμετείχε σε συνεδρία του Κοινοβουλευτικού Μεσογειακού Φόρουμ του ΟΑΣΕ, με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. 

Σε παρέμβαση του, ο κ. Χατζηγιάννη, ανέφερε ότι μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την απάντηση του Ισραήλ, η αστάθεια έχει επανέλθει στη Μέση Ανατολή. 

Το Ισραήλ, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο ο πόλεμος και η όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης, δεν αποτελούν λύσεις του προβλήματος. Επισημαίνοντας ότι η προστασία των αμάχων θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης ανθρωπιστικών παύσεων, οι οποίες θα πρέπει να γίνονται σεβαστές απ΄ όλους, ώστε να φθάνει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη. 

Η Κύπρος, επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννη, αποτελεί πόλο σταθερότητας στην περιοχή, αφού  αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές ως ένας έντιμος και αξιόπιστος συνομιλητής που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και την έννομη τάξη. Έκανε σε αυτό το πλαίσιο αναφορά στο σχέδιο της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου Κύπρου-Γάζας δια θαλάσσης. 

Επιπρόσθετα ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε την ανάγκη στρατηγικής ήττας της Χαμάς, η οποία αποτελεί μια τρομοκρατική οργάνωση που επιτέθηκε απροκάλυπτα εναντίον άμαχου πληθυσμού και η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ταυτίζεται με τους Παλαιστινίους ή με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Δυστυχώς, επισήμανε ο Κύπριος βουλευτής, ο Τούρκος Πρόεδρος, επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στην περιοχή παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως προστάτη των μουσουλμάνων και ως ειρηνοποιό, δικαιολογώντας τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε η Χαμάς και κατηγορώντας το Ισραήλ ως τρομοκρατικό κράτος. Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% του κυπριακού εδάφους, να καταβάλλει μεθοδικές προσπάθειες δημογραφικής αλλαγής στην Κύπρο, συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της για εποικισμό της Αμμοχώστου και να παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των αρχών που κατοχυρώνονται στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι.

Αναφερόμενος δε στις επιπτώσεις τυχόν κλιμάκωσης του πολέμου ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε την πιθανότητα αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων σε στόχους ισραηλινών συμφερόντων και την ενίσχυση της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης, της τρομοκρατίας και του αντισημιτισμού. 

Τέλος, τόνισε την ανάγκη έναρξης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να εξευρεθεί μία συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα εξυπηρετεί Ισραηλινούς και Παλαιστινίους και θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023