Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στη Σεβίλλη - 11/05/2023

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στη Σεβίλλη - 11/05/2023

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση που διεξήχθη αναφορικά με το ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην πρόληψη των συγκρούσεων και στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας των διεθνών οργανισμών όσον αφορά στην προώθηση της διεθνούς ειρήνης. 

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία των διεθνών οργανισμών, περιλαμβανομένου του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πρέπει αυτοί να επιδεικνύουν την ίδια αποφασιστικότητα και συνέπεια έναντι σε κάθε περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου ή της εδαφικής ακεραιότητας κρατών μελών του ΟΗΕ. Η λογική των δυο μέτρων και δυο σταθμών, σημείωσε, πρέπει να τερματιστεί αν θέλουμε πραγματικά να προωθήσουμε και να υπερασπιστούμε την ειρήνη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Ο Κύπριος βουλευτής σημείωσε ότι οι προσπάθειες πρέπει πρωτίστως να στρέφονται προς την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που τροφοδοτούν τις συγκρούσεις, τους πολέμους και την αστάθεια σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Αφενός, είπε, να στρέφονται απέναντι στην επικράτηση των ιδιοτελών οικονομικών συμφερόντων, τα οποία τίθενται πάνω από το διεθνές δίκαιο, όπως επίσης συμβαίνει και με τα κέρδη των λίγων που μπαίνουν πάνω από τους ανθρώπους, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια τους. Αφετέρου, ανέφερε καταληκτικά, στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων σύνθετων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που απειλούν τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Πέμπτη, 11 Μαΐου 2023