Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ο κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, απέστειλε επιστολή στους ομολόγους του για το θέμα των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Αμμόχωστο - 08/05/2023

Ο κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ, απέστειλε επιστολή στους ομολόγους του για το θέμα των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Αμμόχωστο - 08/05/2023

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), απέστειλε επιστολή, με αφορμή τα όσα τεκταίνονται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, στον Εισηγητή για το θέμα της Αμμοχώστου στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας, κ. Piero Fassino καθώς και στους επικεφαλής των εθνικών αντιπροσωπιών στη Συνέλευση.  

Στην επιστολή του, ο κ. Τορναρίτης υπενθυμίζει ότι οι εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και το μεθοδευμένο, σταδιακό άνοιγμα της περιοχής των Βαρωσίων από την Τουρκία και τις κατοχικές αρχές για σκοπούς τουριστικής ανάπτυξης, αντιβαίνουν στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θεωρούν ως απαράδεκτες τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Bαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους και προνοούν για τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Hνωμένων Eθνών. Η Τουρκία, υπογραμμίζει ο Κύπριος βουλευτής, όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της, αλλά εκμεταλλεύεται τη λειτουργία της «Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας», με απώτερο σκοπό τον σφετερισμό των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές. Οι μεθοδεύσεις αυτές επισημαίνει ο κ. Τορναρίτης, αποτελούν μέρος των επεκτατικών και διχοτομικών επιδιώξεων της Τουρκίας.

Ο Κύπριος βουλευτής τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραμείνει αδρανής έναντι αυτών των ανησυχητικών εξελίξεων καθότι το περιουσιακό αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Καλεί δε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, πέραν από φραστικές καταδίκες, να αναλάβουν ενεργότερη δράση, ώστε η Τουρκία να καταστεί υπόλογη για τις παράνομες ενέργειές της στην Κύπρο και τις προσπάθειες της για δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους, που υπονομεύουν τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και επανένωσης της χώρας. Προτρέπει δε τα κράτη μέλη να ασκήσουν την επιρροή τους, ώστε η Τουρκία να αναστρέψει τα παράνομα σχέδια της στην  Αμμόχωστο.

Ο κ. Τορναρίτης επαναβεβαιώνει τέλος, την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει, το συντομότερο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει υποστηρικτικό και επικουρικό ρόλο στη διαδικασία, προς επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Δευτέρα, 8 Μαΐου 2023