Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης συμμετείχε σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Ρέικιαβικ - 16/05/2023

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης συμμετείχε σε συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Ρέικιαβικ - 16/05/2023

Ο βουλευτής κ. Νίκος Τορναρίτης, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε χθες στις εκδηλώσεις και σε ειδική συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 4ης Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Τορναρίτης κατέθεσε ομιλία του με θέμα τη νέα, πολυδιάστατη αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.  Το θέμα εισήγαγαν ο κ. Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, Υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης, κ. Tiny Kox. 

Στην παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη βάση των κοινών αρχών και αξιών, που καθορίζουν άλλωστε τη δράση και τις πολιτικές προτεραιότητες του Οργανισμού. Τονίζει δε ότι η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα των κρατών μελών που εδράζεται στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου και στην προάσπιση και προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απαιτεί την καθολική προσήλωση όλων των συμβαλλόμενων μερών στις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και άλλων Συμβάσεων του Οργανισμού, χωρίς παρεκκλίσεις. Συνεπώς, αναφέρει ο κ. Τορναρίτης πρέπει να επιδεικνύεται η ίδια αποφασιστικότητα έναντι κάθε παραβίασης του διεθνούς δικαίου, είτε αυτό συμβαίνει στην Κύπρο είτε στην Ουκρανία, είτε αλλού. Ο κ. Τορναρίτης εκφράζει, την απογοήτευσή του για τη στάση που τηρεί ο Οργανισμός όσον αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, οι οποίες δεν παραγράφονται όσα χρόνια και αν περάσουν. Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η πολιτική των δύο μέτρων και δυο σταθμών, υπονομεύουν την αξιοπιστία του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρέπει να εκλείψουν. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τρίτη, 16 Μαΐου 2023