Κυπριακή Δημοκρατία Κυπριακή Δημοκρατία

Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για θέματα Συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη και ο κ. Χρίστος Σενέκης, αναχωρούν για την Τουρκία - 10/05/2023

Η Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για θέματα Συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη και ο κ. Χρίστος Σενέκης, αναχωρούν για την Τουρκία - 10/05/2023

Η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για θέματα Συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη και ο κ. Χρίστος Σενέκης, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣ ΟΑΣΕ, μεταβαίνουν αύριο στην Τουρκία για να συμμετάσχουν σε αποστολή παρατήρησης της ΚΣ ΟΑΣΕ  για την παρακολούθηση των γενικών εκλογών στην Τουρκία, στις 14 Μαΐου 2023.

Στην αποστολή της Κ.Σ. ΟΑΣΕ συμμετέχουν πέραν των 100 βουλευτών από συμμετέχοντα κράτη του Οργανισμού, οι οποίοι θα αναπτυχθούν στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και άλλες πόλεις, με σκοπό τη διαπίστωση της συμμόρφωσης της εκλογικής διαδικασίας με τα κριτήρια που καθορίζονται στο Έγγραφο της Κοπεγχάγης του ΟΑΣΕ (1990).

Οι συμμετέχοντες στην αποστολή θα έχουν, μεταξύ άλλων, χωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των εκλογικών αρχών της χώρας, των πολιτικών κομμάτων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών.  Θα έχουν επίσης ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους της μακράς διαρκείας αποστολής παρακολούθησης των εκλογών στην Τουρκία του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν κυρίως τους συμμετέχοντες στην αποστολή της Κ.Σ. ΟΑΣΕ αφορούν στην εκλογική νομοθεσία, θέματα οργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας, στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας και θέματα ασφάλειας.

Την ημέρα των εκλογών, οι Κύπριοι βουλευτές θα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε εκλογικά κέντρα για επί τόπου παρακολούθηση της εκλογικής διαδικασίας.
Εξάλλου κατά την παραμονή τους στην Κωνσταντινούπολη, τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας θα γίνουν δεκτά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023